Bez maksimalnog poreza na imovinu

Izvor: B92, 08.Maj.2011, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez maksimalnog poreza na imovinu

Beograd -- Građani Srbije će u maju početi da dobijaju rešenja za porez na imovinu po novom zakonu a većina opština neće primenjivati maksimalnu stopu poreza od 0,4 odsto.

Predsednik Stalne konferencije gradova Saša Paunović kaže da su preporučili opštinama i gradovima da razmotre mogućnost smanjenja maksimalne stope na porez na imovinu, ali da će svaka opština sama odlučiti koliku će stopu prepisati.

U Beogradu će se, prema najavama, primenjivati poreska stopa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 0,4 odsto. Većina vlasnika tako će platiti manje od 5.000 dinara godišnje. Svaki treći će izdvojiti od 5.000 do 10.000 dinara, dok je oko 13 odsto, prema procenama, platiti više od 10.000 dinara.

Đilas: Bogati da plate najviše

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je kazao ranije da je pristalica progresivne stope poreza na imovinu kao i sa se zalaže za donošenje novog zakona. Đilas je rekao i da "nije fer da neko ko ima milionsku vrednost u nekretninama plati isti procenat kao i oni koji imaju manju vrednost imovine". On je kazao da se zalaže za socijalno-ekonomsku opciju, a to znači da ko ima najviše, najviše treba i da plati.

Novi Sad neće povećavati iznos poreza na imovinu u odnosu na prošlu godinu, rekao je član Gradskog veća za finansije Živko Makarić, koji nije precizirao po kojoj će stopi imovina biti oporezovana.

Ni građani Kragujevca neće, prema najavi gradonačelnika tog grada Veroljuba Stevanovića, plaćati "skuplji" porez na imovinu. Prema informacijama iz kragujevačkog poreskog odeljenja, moguće je da stopa bude smanjena na 0,2, a o tome bi odluka trebalo da bude doneta do kraja maja.

Grad Niš će primenjivati stopu poreza na imovinu od 0,3 odsto, rekao je gradonačelnik Niša Miloš Simonović. U Sremskoj Mitrovici će se primenjivati, prema najavama iz lokalne samouprave, stopa poreza od najverovatnije 0,2 odsto. U Smederevu i Kraljevu će se primjivati maksimalna stopa od 0,4 odsto a mnogi gradovi još uvek nisu odlučivali po kojoj će stopi oporezovati imovinu gradjana.

Izmenama Zakona o porezu na imovinu, koje su u primeni od 1. januara, predviđena je maksimalna stopa poreza na nepokretnosti od 0,4 odsto, a na zemljište 0,3 odsto, a skupštine lokalnih samouprava imaju mogućnost da propišu niže stope.

Vlasnici imovine veće vrednosti plaćaće porez po progresivnoj stopi jer će se stopa od maksimalnih 0,4 odsto obračunavati samo na nepokretnost procenjene do 10 miliona dinara.

Ukupan porez na imovinu u 2011. godinu, bez ozbira na vrednost imovine, neće moći da bude veći od 60 odsto u odnosu na poreske obaveze u 2010. godini. To ograničenje neće važiti u 2012. godini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.