Izvor: B92, 01.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora Vlade i prosvetara

Beograd, Niš -- Predstavnici tri sindikata obrazovanja nisu postili dogovor sa Vladom Srbije o povećanju plata za 15 odsto u 2008. godini.

Dok u Ministarstvu prosvete saopštavaju da je na sastanku ipak došlo do približavanja stavova, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelj rekao je za B92 da je vlada sindikatima ponovo ponudila povećanje od pet odsto, i da su svi sindikati to odbili.

"Nije ništa dogovoreno, ništa nije novo predloženo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čak je predlog bio vrlo neozbiljno otkucan, na pola listića, formata A4, sa nekim povećanjem cene rada. To je jedno haotično stanje, nemate nikakvu platformu, ja sam rekao ako hoćete da nas kaznite, kaznite nas, ako počnete da kažnjavate onda ćete naići na potpunu obustavu", kaže Erdelj.

On kaže da Vlada ima rok da vidi šta će da uradi do ponedeljka. "Očigledno da neće moći da završe do ponedeljka na taj način na koji su zamislili. Minimum svih minimuma je 15 odsto, ostajemo pri staroj priči, potpisali smo i ostavili im to na pšotpis, gospodo javite nam ako hoćete da potpišete, mi smo spremni da dođemo i uzmemo taj primerak.”, kazao je Erdelj.

On je reako da je novi sastanak sa vladom dogovoren za nedelju u 12 sati, ali da će sindikati razmisliti da li će se pojaviti, jer je to, kako je rekao, "postalo gubljenje vremena”.

Sindikati će, dodao je Erdelj, do ponedeljka čekati pozitivan odgovor vlade, a ako toga ne bude, prosvetari će u ponedeljak i utorak skratiti časove na 30 minuta, a posle toga verovatno potpuno obustaviti rad.

Samostalni sindikat Srbije najavljuje proteste

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije (SSS) Ljubisav Orbović najavio je danas u Nišu da će radnici svoje nezadovoljstvo iskazati velikim protestima u Srbiji.

"Najverovatnije da ćemo iskazati nezadovoljstvo protestima u Beogradu i Srbiji, početkom marta meseca", rekao je Orbović novinarima u Nišu gde je održana sednica Predsedništva SSS.

On je objasnio da su zaposleni u Srbiji nezadovoljni ličnim primanjima, velikim razlikama u platama i zbog nepostojanja socijalnog dijaloga.

"Nismo zadovoljni ponašanjem vlade, a nezadovoljni smo što nema kolektivnih ugovora. Današnji sastanak priprema je strategije za naredni period i najverovatnije proteste koji će se održati u narednoj godini", rekao je Orbović.

Prema njegovim rečima sindikat traži socijalni dijalog, kolektivne ugovore, blagovremeno rešavanje prava zaposlenih kao i povećanje standarda u celoj Srbiji.

Predsednik SSS je komenatrišući talas štrajkova u Srbiji rekao da bi "vruća jesen" bila izbegnuta, da je bilo pregovora predstavnika vlasti i poslodavaca sa sindikatima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.