Izvor: B92, 28.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora Vlada-prosvetari

Beograd -- Reprezentativni sindikati prosvete i predstavnici Vlade ni danas nisu uspeli da postignu dogovor kojim bi se prekinuo štrajk.

Na ovom sastanku predstavnici Vlade dostavili su finansijske podatke i podatke o broju zaposlneih, sa kojima se predstavnici sindikata nisu u potpunosti složili. Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović tim povodom najavio je formiranje zajedničke komisije, čije bi formiranje trebalo da pomogne u nastavku pregovora. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ukoliko se zahtevi sindikata ne ispune, od ponedeljka je moguća potpuna obustava rada u osnovnim i srednjim školama. Predstavnici sindikata zahtevaju povećanje koeficijenata za nenastavno osoblje i povećanje cene rada u 2008. godini za zaposlene u obrazovanju od 20 odsto.

Podsetimo, poslednji pregovori te dve strane bili su neuspešni jer je Vlada prosvetarima ponudila povećanje plata od 5 odsto u septembru 2008. godine, što su predstavnici reprezentativnih sindikata odbili.

Pavlović je rekao da u štrajku prosvetnih radnika učestvuje više od 80 odsto škola u Srbiji i da do kraja nedelje štrajk neće biti radikalizovan potpunom obustavom rada.

U Čačku bez nastave u 14 od 15 škola

U Čačku danas nastave nije bilo u 14 od ukupno 15 gradskih osnovnih i srednjih škola, rečeno je agenciji Beta u Sindikatu obrazovanja Čačak.

Nastava je obustavljena zbog loših higijenskih i sanitarnih uslova koji su posledica sedmodnevnog štrajka pomoćnih radnika. Časovi se ne održavaju u svim srednjim i u sedam osnovnih škola.

Sindikat obrazovanja Čačak je saopštio danas da nastavlja štrajk do završetka pregovora sa Ministarstvom prosvete i najavio da će u slučaju pritiska na direktore škola zbog toga što su obustavili nastavu ili na radnike koji su u štrajku, potpuno obustaviti nastavu.

Pomoćni radnici, čistačice, ložači i domari u čačanskim školama, koji su članovi Sindikata, počeli su u sredu, 21. novembra, štrajk sa poptunom obustavom rada.

Oni štrajkuju zbog materijalnog položaja koji su ocenili kao "ponižavajući", budući da je prosečna plata čistačice oko 12.000 dinara u koje je uračunato i 7.500 za topli obrok i regres.

Pomoćni radnici zahtevaju povećanje zarade na nivo minimalne potrošačke korpe.

Sanitarna inspekcija Moravičkog okruga izvršila je danas vanredni sanitarni pregled svih srednjih i osnovnih škola u Čačku i uputila rešenja direktorima od kojih zahteva da hitno obezbede čišćenje i dezinfekciju škola, inače će protiv njih biti podnete prekršajne prijave, potvrđeno je danas agenciji Beta u inspekciji.

Sutra štrajk naučnih radnika

Članovi republičkog Sindikata zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti, organizovaće sutra jednočasovni štrajk upozorenja, a početkom decembra i protest, zbog neuspeha pregovora o povećanju cena rada i koeficijenata za naučne radnike.

Sindikat, pored većih plata, zahteva i smenu ministarke nauke Ane Pešikan i članova njenog kabineta, zbog pogoršanja materijalnog položaja zaposlenih u institutima u Srbiji.

Prosečna plata doktora nauka je oko 40.000 dinara, a pomoćno osoblje, laborant ili tehničar imaju oko 22.000 dinara.

Zbog toga članovi Sindikata zaposlenih u naučnoj istraživačkoj delatnosti odlučili da zatvore vrata naučnih instituta u četvrtak od 12 do 13 sati. Oni kažu da njihovi dosadašnji pregovori sa ministrastvom nisu doneli rezultata.

Ministarka nauke Ana Pešikan za B92 kaže da stvari nisu tako jednostavne, kao i da pregovori ministrastva i Sindikata još uvek traju. Ona odbacuje optužbe i kaže da se radi o vrsti pritiska na resorno ministarstvo.

"Ovo izgleda kao pritisak. Postoji i manipulacija sa pojedinim pojmovima, kao što su zarade i plate. Postoji razlika u finasiranju visokog školstva i instututa. INstituti nisu direktni korisnici nego se finasiraju projekti, a mogu se finansirati i iz sopstvenih prihoda", kaže ona.

Ministarka Pešikan takođe kaže da koliko će novca za naučne projekte biti izdvojeno iz budžeta zavisi od toga koliko je novca Ministarstvo dobilo iz državne kase, a to nije mnogo.

Krajem ove godine ističe trogodišnji ciklus istraživanja u tehnološkom razvoju i istraživači već dugo očekuju da Ministarstvo objavi konkurs za naredni ciklus, koji počinje 1. januara.

Ministarka za nauku uvereva da će konkursa biti i da nema razloga za brigu.

Jovović: Ostajemo pri štrajku

Zaposleni u naučnim institutima u Srbiji sutra će održati najavljeni jednočasovni štrajk upozorenja, izjavila je predsednica Sindikata zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti Đurđica Jovović.

Ona za agenciju Beta nije mogla da potvrdi da će u štrajku učestvovati instituti iz Vojvodine, za koje je rekla "da su na tržištu i na taj način u poziciji da još nešto dodaju na platu svojim zaposlenima".

Predsednica sindikata je navela da su odluku o održavanju štrajka već doneli Institut za nuklearne nauke u Vinči, Institut za opštu i fizičku hemiju, Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković", kao i svi ostali instituti koji se finansiraju samo iz budžeta.

Đurđica Jovović je potvrdila da će delegacija tog sindikata u petak biti primljena u Ministarstvu finansija.

"Prema našim informacijama, neće nas primiti ministar Mirko Cvetković, nego će ga zastupati neko iz kabineta", rekla je ona.

Prema njenoj oceni, najavljeni sastanak biće "kupovina vremena" i odugovlačenje ukoliko onaj ko bude primio delegaciju sindikata ne bude imao ovlašćenje da donosi odluke".

Ona je ponovila da Sindikat na čijem je čelu ostaje pri zahtevu za smenjivanje ministarke za nauku Ane Pešikan.

"Ako neko brine za zaposlene u nauci, onda treba da brine i da ti zaposleni dobro žive, bez obzira na to šta piše i u kolektivnim ugovorima i u drugim aktima", kazala je Jovovićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.