Bez dogovora: Bredli neće još u Hrvatsku

Izvor: B92, 18.Apr.2023, 12:46

Bez dogovora: Bredli neće još u Hrvatsku

Isporuka oklopnih vozila Bredli (Bradley) Hrvatskoj ipak neće početi ove godine.

Američka vojska i firma proizvođač BAE Systems još nisu dogovorili njihovu cenu modernizacije, piše Jutarnji list.

Isporuka vozila trebalo je da počne krajem ove godine u fabriku "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu.

Prema ugovoru između Hrvatske i SAD, Hrvatskoj je namenjeno 89 vozila Bradley. Od toga će 62 biti modernizovana, pet vozila biće za obuku, a 22 za rezervne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delove. Ukupna vrednost vozila je 196,4 miliona dolara, od čega američka donacija iznosi 51,1 milion, a Hrvatska plaća preostalih 145,3 miliona dolara.

Stručnjaci Hrvatske vojske odabrali su vozila i ona su već u hrvatskom vlasništvu, ali pre njihovog transporta u Hrvatsku potrebno je s proizvođačima dogovoriti cenu opreme i modernizacije. Prema pravilima američke vlade, to u ime Hrvatske obavlja američka vojska, a hrvatska vlada i Ministarstvo odbrane na to nemaju nikakvog uticaja.

Jutarnji list saznaje da je dogovor postignut s proizvođačima naoružanja, komunikacijske i druge opreme, ali ne i s proizvođačem samog vozila. BAE Systems želi, navodi se, da postigne cenu u skladu s onom koja je dogovorena za ukrajinsko tržište, a koja je viša od one predviđene za Hrvatsku, dok američka vojska želi što nižu cenu modernizacije.

Zasad, kažu, nema informacija kada bi razgovori mogli da budu završeni, iako sagovornici uveravaju da se bliže kraju.

S obzirom na ovakav tok događaja, dolazak vozila u Hrvatsku će kasniti nekoliko meseci o očekuje se u prvom kvartalu naredne godine.

Drugi veliki posao koji se dogovara sa Sjedinjenim Američkim Državama realizacija je paketa vojne pomoći od 140 miliona dolara koji je SAD nedavno odobrio Hrvatskoj.

Najveći deo tog paketa, u iznosu od 100 miliona dolara, Hrvatska bi potrošila na nabavu helikoptera Black Hawk, a preostali bi deo bio namenjen za nabavku naoružanja za helikoptere, spominju se rakete Javelin, dodatno opremanje Bradleyja te za određene sisteme protiv dronova, piše Jutarnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.