Bez dodatnih čarter letova za Turke

Izvor: B92, Tanjug, 28.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dodatnih čarter letova za Turke

Beograd -- Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je saopštio da ne može da odobri avio-kompaniji "Atlas Jet" šest letova nedeljno na liniji Beograd-Antalija.

Taj direktorat je o tome obavestio vazduhoplovne vlasti Turske, istakavši da domaće turiste treba da prevozi domaći avio-prevoznik.

U pismu kolegama iz Turske navedeno je da je u redovnom avio-saobraćaju, gde "apsolutno poštujemo princip reciprociteta", odnosno jednakog broja letova za obe strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << turskoj nacionalnoj avio-kompaniji "Turkiš erlajns" omogućena veća ponuda od "Jat ervejza".

"U tom pogledu, spremni smo da prihvatimo i svaki novi, dodatni zahtev za letovima sa naše strane", navodi se u pismu Direktorata.

Ambasador Turske Suha Umar je juče rekao su dve privatne turske aviokompanije zatražile dozvole za šest čarter letova sedmično od Beograda do letovališta u Turskoj, dok Jat ervejz traži dozvole za 18 letova sedmično.

Kada su u pitanju čarter letovi, Direktorat je istakao da "ostaje pri stavu da domaće turiste voze domaće avio-kompanije". "S obzirom da srpska nacionalna kompanija ima dovoljno kapaciteta da preveze turiste iz Srbije u Tursku i zadovolji nihove potrebe sa aerodroma iz Beograda, nema mogućnosti za proširenje letova koje bi obavljala neka turska avio-kompanija", objašnjava se u pismu.

Direktorat je podsetio kolege iz Turske "da je kao gest dobre volje odobrio dvema turskim kompanijama letove iz Niša za Antaliju".

U pismu vazduhoplovnim vlastima Turske, Direktorat izražava nadu da će kolege iz Turske uvažiti stav srpskih kolega i omogućiti turistima iz Srbije da ih prevozi srpska avio-kompanija.

Direktorat je zamolio kolege iz turskih vazduhoplovnih vlasti za definitivan stav o ovom pitanju i da, "najkasnije do 1. juna, odgovore Jatu - može li obaviti saobraćaj na traženim destinacijama u Turskoj". "Ukoliko do tog datuma ne stigne odgovor, smatraćemo da je zahtev Jat ervejza odbijen", navodi srpski Direktorat civilnog vazduhoplovstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.