Bez carina u regionu

Izvor: Politika, 20.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez carina u regionu

Uz našu zemlju članice postale i Crna Gora, BiH, Moldavija i Albanija. - U ime Kosmeta sporazum je potpisao Joakim Riker

Od našeg specijalnog izveštala
BUKUREŠT, 19. decembra Srbija je juče postala članica CEFTA. Sporazum o uspostavljanju zone slobodne trgovine u centralnoj Evropi u Bukureštu je u ime naše zemlje potpisao ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić. To znači da će naši privrednici ubuduće poslovati bez carina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kao deo jedne privredne zone. Pregovori pod sloganom "Bliže Evropi" počeli su na inicijativu Rumunije pre više od osam meseci, a nove članice, pored naše zemlje, juče su postale Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Moldavija i Albanija. U ime Kosova sporazum je potpisao Joakim Riker, šef Unmika.Samitu je prisustvovao i premijer Vojislav Koštunica, a s obzirom na to da ovaj sporazum podržava Evropska unija, osim predstavnika zemalja potpisnica juče su se u Bukureštu našli evropski komesar za proširenje Oli Ren i specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek.

Obraćajući se prisutnima, premijer Vojislav Koštunica je istakao da je za Srbiju regionalna saradnja prioritet u ekonomskim odnosima.

– Rešenost svih učesnika u pregovorima da se oni završe u relativno kratkom roku je jasan znak da je ceo region opredeljen za dalje unapređenje saradnje. To je ključna komponenta za brži proces evropskih integracija, ali i za uključenje u globalnu trgovinu sa svetom. Sporazum koji potpisujemo doprinosi harmonizaciji, otvorenosti, stabilnosti i predvidljivosti uslova za poslovanje u regionu, što je preduslov za veću zainteresovanost stranih investitora – kazao je Koštunica i dodao da je CEFTA dobra priprema za puno članstvo u Evropsku uniju.

Ulazak Bugarske i Rumunije u društvo dvadestpetorice za dvadesetak dana – kazao je premijer – to potvrđuje. On je, takođe, dodao da će sporazum obezbediti povoljne uslove za razvoj međusobne trgovine, veću zaposlenost, konkurentnost i povećanje stabilnosti u regionu.

Oli Ren je istakao da je sporazum odličan primer regionalne saradnje koji članicama omogućuje da iskoriste svoje uporedne prednosti, povećaju izvoz i osnaže privredu.

– Evropska unija drži otvorena vrata za zemlje jugoistočne Evrope. Prolaz je otvoren za Tursku, Hrvatsku i druge zemlje zapadnog Balkana. Sporazum je priprema zemalja da spremno prođu kroz vrata Evropske unije. Ovo je ujedno i dobra vežba za ekonomsku globalizaciju i korak bliže ka evropskim integracijama – istakao je Oli Ren.

Erhard Busek je dodao da je najvažnije da se ovim sporazumom gradi ekonomski blok za razvoj u regionu i što podstiče zemlje da gledaju ne samo svoje nacionalne interese već da prate i ciljeve zemalja u regionu.

Rumunski premijer Kalin Popesku Taričanu objasnio je da Rumunija ima dvostruki interes od ovog sporazuma.

– S jedne strane, želimo da našim partnerima iz Evropske unije pokažemo da smo sposobni da igramo važnu ulogu u osiguranju stabilnosti u regionu. Imamo kapaciteta da predložimo projekte koji će u praksi moći da ostvare zajedničke ciljeve Rumunije i Evropske unije. S druge strane, ovaj sporazum će uticati na zemlje u regionu da svoju privredu učine modernom i konkurentnom – kazao je Kalin Popesku Taričanu.

CEFTA (Central European Free Tradee Agreement) činile su do juče Rumunija, Bugarska, Hrvatska i Makedonija. Ovaj sporazum se, inače u stručnim krugovima smatra "pripremnom nastavom" za ulazak u Evropsku uniju, dokće Rumunija i Bugarska od prvog januara, po pristupanju EU, istupiti iz CEFTA. Ulogu predsedavajuće zemlje od Nove godine će preuzeti Makedonija.

Sporazum je prvi put potpisan 21. decembra 1992. godine u poljskom gradu Krakovu. Države Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska bile su njene prve članice. Kasnije su mu se pridružile Slovenija, Rumunija, Bugarska, Makedonija i Hrvatska.

--------------------------------------------------------------------------

O duvanu naknadno

Kako je juče objasnio Milan Parivodić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, sporna pitanja sa Hrvatskom oko duvana biće rešena naknadno. O tome da li će i kolike će carine na cigarete zadržati ove dve zemlja, odlučivaće se posle parafiranja sporazuma.

– Glavno je da smo oformili prvu slobodnu zonu u ovom delu sveta i da će sada u Beogradu biti mnogo atraktivnije raditi, jer on više nije prestonica Srbije, već centar regiona.

--------------------------------------------------------------------------

Kosmet u preambuli sporazuma

U preambuli ovog sporazuma, kako je juče novinarima rekao Vojislav Koštunica, Kosmet je definisano kao "teritorija oko koje se pregovara".

– Kada je reč o pitanju budućeg statusa južne srpske pokrajine, to sam i danas ponovio pred zvaničnicima ostalih zemalja, Srbija je uvek bila privržena jednom stavu. Reč je o poštovanju povelje Ujedinjenih nacija i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

--------------------------------------------------------------------------

Danas – memorandum o gasovodu

Za samo dva dana, dodao je Koštunica, Srbija potpisuje dva važna ugovora.

– Prvi je sporazum o slobodnoj trgovini, a drugi Memorandum o izgradnji gasovoda između Ruske Federacije i Srbije. Tome treba dodati da Srbija jedina ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, što će sigurno povećati regionalnu saradnju.

--------------------------------------------------------------------------

Tadić: U interesu građana

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je jučerašnje potpisivanje sporazuma CEFTA u Bukureštu veoma korisno za srpsku ekonomiju i da je u interesu svakog građanina Srbije. "CEFTA je interes Srbije, jer prioritet naše privrede treba pre svega da bude region u kome živimo", rekao je Tadić.

On je taj komentar dao novinarima posle potpisivanja sporazuma u Bukureštu. Naglasio je da je Srbiji potrebno da se otvara prema drugim tržištima "jer se zatvaranjem ne rešavaju problemi" i ukazao na neophodnost dobre razvojne politike.

Predsednik Tadić je dodao da je važno i da se poboljša kvalitet srpskih proizvoda kako bi bili konkurentni na inostranim tržištima. (Tanjug)

--------------------------------------------------------------------------

Bubalo: Veća korist od štete

Potpisivanje sporazuma CEFTA od velike je koristi za Srbiju iz više razloga, ali je najkorisnije to što će nam biti pružena prilika da se takmičimo sa onima koji su na višem tehnološkom nivou i tako se pripremimo za konkurenciju na tržištu Evropske unije, juče je istakao ministar privrede Predrag Bubalo.

Na pitanje da li će hrvatski proizvođači cigareta, posle potpisivanja sporazuma, biti na neki način favorizovani, Bubalo je rekao:

– Nažalost, nismo mogli zbog duvanske industrije da propustimo ovakvu šansu. Vlada Srbije je prva ukazala na ovaj bilateralni problem. Ipak, smatramo da će korist od ovog sporazuma biti mnogo veća od kratkoročne štete po duvansku industriju – naglasio je Bubalo, dodajući da očekuje da će vlada naći načina da se ovakva situacija popravi. I. Ć.

--------------------------------------------------------------------------

Vučić: Nastavak razaranja ekonomije

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je juče da potpisivanje Sporazuma o zoni slobodne trgovine jugoistočne Evrope (CEFTA) predstavlja ekonomsko rasturanje Srbije i da Vlada Srbije nastavlja razaranje srpske ekonomije i budućnosti.

Vučić je na konferenciji za novinare ocenio da se tu ne radi ni o kakvoj regionalnoj saradnji, kako mnogi žele da prikažu, već o "političkom nalogu koji je dobijen i koji razara srpsku privredu".

On je ukazao da će Srbija širom otvoriti granice "konkurentnim, a ne komplementarnim privredama u okruženju, a oni su za nas i naše najznačajnije proizvode već uveliko podigli carine na najviše moguće nivoe".

Prema njegovim rečima, Srbija ima najveći spoljnotrgovinski suficit sa BiH od oko 250 miliona dolara i sada ima problem jer je BiH podigla "u nebesa" carine za srpsko meso, keks i vodu, "za ono u čemu imamo apsolutnu dominaciju i prednost na Balkanskom poluostrvu". "Mi njima nikakve carine ne možemo da podižemo i ni na koji način ne možemo da štitimo domaću proizvodnju" rekao je Vučić.

On smatra da će biti problema sa hrvatskom duvanskom industrijom i da će čak i strane fabrike koje posluju u Srbiji, u kojima rade srpski radnici, biti razorene na takav način. (Tanjug)

--------------------------------------------------------------------------

Fiskalnu zaštitu treba zameniti carinskom, do 2010. godine

Direktor za korporativne i regulatorne poslove firme "Britiš amerikan tobako" (BAT) Jelena Udicki izjavila je za Tanjug da BAT insistira da se fiskalna diskriminacija zameni carinskom zaštitom domaćih proizvođača cigareta do 2010. godine. Ona je ocenila da jučerašnjim potpisivanjem sporazuma CEFTA Srbija ne može ostati dosledna dogovoru pre privatizacije koji je predstavljao osnovu za ulazak velikih multinacionalnih kompanija na tržište i njihova ulaganja od milijardu evra.

Prema njenim rečima, carinske stope na uvoz cigareta zanemarljivo su male i domaća industrija će sigurno pretrpeti štetu ujednačavanjem tarifa. "S obzirom na to da će se u veoma kratkom roku eliminisati fiskalna zaštita proizvoda, domaća industrija će sigurno pretrpeti štetu i čak biti diskriminisana u odnosu na uvoznike koji u Srbiju nisu uložili nijedan evro i nemaju obaveze prema Zakonu o duvanu, niti prema ugovorima o kupoprodaji društvenog kapitala", kazala je Udicki.

Prema njenim rečima, u BAT-u, koji je vlasnik Duvanske industrije u Vranju, veruju da će u dogovoru sa industrijom srpska vlada pronaći kompromis koji će, s jedne strane, omogućiti Srbiji da, kao jedna od najjačih ekonomija u regionu, ostvari dobre rezultate, a da, s druge strane, zaštiti interese domaće industrije duvana i stranih investitora i istovremeno omogući uslove za izvoz u region. "Svaka druga odluka mogla bi da obeshrabri druge strane investitore koji su spremni da ulažu na ovim prostorima, ali i da izazove ozbiljne socioekonomske posledice ne samo u industriji cigareta već i mnogo šire", kazala je ona i dodala da u vladi, za sada, postoji dobra volja da se problem reši na obostranu korist.

Na pitanje šta će BAT učiniti u slučaju da im se povrede prava garantovana ugovorom, Udicki je odgovorila da se iskreno nada da BAT neće morati da razmišlja o ovakvoj vrsti poslovne odluke i da će se u međuvremenu naći rešenje koje će pomiriti ekonomske i političke interese države i industrije.

Ona je dodala da su u BAT-u svesni značaja sporazuma CEFTA, jer će, zahvaljujući njemu, Srbija postati deo slobodnog tržišta od 60 miliona stanovnika i da će taj multilateralni sporazum zameniti neefikasan sistem dosadašnjih bilateralnih sporazuma i doprineti povećanju obima trgovine u regionu. (Tanjug)

Anica Nikolić

[objavljeno: 20.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.