Besplatne akcije: Vojna lica kao građani

Izvor: Blic, 25.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatne akcije: Vojna lica kao građani

1. Ja sam penzioner iz Zrenjanina, firma u kojoj sam radio i pisao akcije je propala (kao i dosta drugih) i otišla pod stečaj, prodata je i niko nije ništa dobio od tih akcija, pa me interesuje da li imam prava na ove besplatne akcije što se sada pišu?!

Prema važećoj regulativi, ukoliko ste ostvarili pravo na besplatne akcije u procesu privatizacije, nemate pravo da se prijavite. Međutim, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja razmatra mogućnost izmene propisa kojim bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svima koji su ostvarili pravo na besplatne akcije u svojim preduzećima, a tim akcijama nisu trgovali iz različitih razloga, biti omogućeno da se odreknu tih akcija, a zatim prijave za besplatne akcije u skladu sa ovim zakonom.

2. Siguran sam da sam pre donošenja ovog zakona u jednoj raspravi čuo da sva vojna lica (aktivna ili penzionisana), a koja nisu upisala akcije, imaju prava na onaj paket od po 200 evra za godinu staža.

Vojna lica se prijavljuju za besplatne akcije kao i ostali građani, tj. ne ostvaruju pravo kao zaposleni u šest velikih državnih sistema.

3. Interesuje me da li se prijavljivanje vrši samo uz ličnu kartu ili, ukoliko je izgubljena, može i uz pasoš? Takođe me zanima, što se tiče građana sa dvojnim državljanstvom, da li se prijavljuju u konzulatu pomoću srpske lične karte ili i inostrana dolazi u obzir?

Prijavljivanje se vrši samo uz ličnu kartu Republike Srbije.

4. Šta zapravo znači - besplatne akcije? Moja mama je pisala akcije u firmi, ali ih niko još ne otkupljuje, pa me interesuje da li ima prava na besplatne akcije? Takođe me interesuje da li ljudi koji su unovčili akcije preduzeća u kojem rade mogu da pišu besplatne akcije?

Prema važećoj regulativi, ukoliko ste ostvarili pravo na besplatne akcije u procesu privatizacije, nemate pravo da se prijavite. Međutim, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja razmatra mogućnost izmene propisa kojim bi se svima koji su ostvarili pravo na besplatne akcije u svojim preduzećima, a tim akcijama nisu trgovali iz različitih razloga, biti omogućeno da se odreknu tih akcija, a zatim prijave za besplatne akcije u skladu sa ovim zakonom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.