Izvor: Blic, 01.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatne akcije: Upis za slepe osobe

1. Od septembra 2005. godine moje mesto boravka je Bar (CG), te stoga posedujem i ličnu kartu izdatu u toj opštini, međutim, ja sam bio i ostao državljanin Srbije, državljanstvo nisam menjao, što se može dokazati uverenjem o državljanstvu.

K. HadŽić

- Pravo na upis besplatnih akcija ostvaruju lica koja ispunjavaju sledeće uslove:

1) da su navršila 18 godina života zaključno sa 31. decembrom 2007. godine i da su na dan sticanja statusa nosioca prava bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upisana u birački spisak nadležnih opštinskih organa;

2) da su na dan 3. januar 2008. državljani Republike Srbije;

3) da su na dan 30. juna 2007. godine imala prebivalište na teritoriji Republike Srbije, odnosno status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije;

4) da pravo na akcije bez naknade nisu na bilo koji način ostvarili, u celosti ili delimično, u skladu sa Zakonom o svojinskoj transformaciji („Službeni glasnik RS", br. 32/97 i 10/01) ili Zakonom o privatizaciji.

Građani koji žive u inostranstvu prijavljuju se s ličnom kartom Republike Srbije i s karticom banke (sa dinarskim računom) u diplomatsko-konzulatnom predstavništvu.

2. Molim vas da mi odgovorite na koji način će slepe osobe moći da upišu besplatne akcije na šalterima pošta?

Unapred hvala.

Ljiljana

- Isto kao i svi ostali građani. Bilo bi dobro da se prijavljuju u pratnji osobe koja može proveriti tačnost podataka nakon što službenik pošte ispuni formular, ali ovo nije obavezno, odnosno nije uslov da se slepa osoba može prijaviti.

3. Imam teško pokretnu majku koja ne može da ide u poštu i da se sama

prijavi za akcije.

Svetlana Todorović

- Morate se prijaviti preko besplatnog broja telefona 0800 100 300. Pratite uputstva govornog automata i stupićete u vezu sa operaterom.

65. Radnik sam JP „Železnice Srbije" već 30 godina, neprekidno. Upisao sam besplatne akcije. Da li ću ostvariti prava ako dođe do privatizacije JP „Železnice Srbije"?

Blagica Milenković

- Ukoliko ste se prijavili za upis akcija bez naknade javnih preduzeća, nećete moći da se prijavite za upis akcija bez naknade u vašem preduzeću, kada i ukoliko bude privatizovano. Ne možete ostvariti pravo po oba osnova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.