Izvor: Blic, 07.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatne akcije: Politički azil

1. Dobio sam politički azil u inostranstvu. Posedujem pasoš zemlje u kojoj se nalazim i odobreno mi je kretanje po celoj Evropi, osim Srbije. Imam li pravo na besplatne akcije s obzirom na to da još uvek posedujem važeću ličnu kartu i pasoš Srbije?

- Svi građani koji se trenutno nalaze van zemlje moraju se prijaviti lično u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije do 31. jula 2008. godine. Od dokumenata su vam potrebni lična karta i kartica dinarskog računa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ukoliko nemate dinarski račun, u diplomatsko-konzularnom predstavništvu će vam besplatno biti dodeljen broj dinarskog računa. Pravo na upis besplatnih akcija ostvaruju lica koja ispunjavaju sledeće uslove: da su navršila 18 godina života zaključno sa 31. decembrom 2007. godine i da su na dan sticanja statusa nosioca prava bila upisana u birački spisak nadležnih opštinskih organa; da su na dan 3. januar 2008. državljani Republike Srbije; da su na dan 30. juna 2007. godine imala prebivalište na teritoriji Republike Srbije, odnosno status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije; da pravo na akcije bez naknade nisu na bilo koji način ostvarili, u celosti ili delimično, u skladu sa Zakonom o svojinskoj transformaciji ili Zakonom o privatizaciji.

2. Moj rođak živi u Kanadi, a ima 19 godina radnog staža u javnom preduzeću („Jat")? Moja rođaka koja živi ovde, a ostvarila je samo delimično pravo na besplatne akcije (za 15 godina od 35 godina radnog staža)? Koja su njihova prava?

Mladen Obradović

- Svi građani koji se trenutno nalaze van zemlje, moraju se prijaviti lično u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije. Od dokumenata su vam potrebni lična karta i kartica dinarskog računa. Ukoliko nemate dinarski račun, u diplomatsko-konzularnom predstavništvu će vam besplatno biti dodeljen broj dinarskog računa. Zaposleni i bivši zaposleni šest velikih državnih sistema prilikom prijavljivanja prilažu: ličnu kartu na uvid; fotokopiju lične karte; uverenje o državljanstvu koje nije starije od šest meseci; overenu fotokopiju radne knjižice; potvrdu o ostvarenim godinama staža u preduzeću. Što se tiče rođake koja je delimično ostvarila pravo na besplatne akcije, ukoliko nije zaposlena ili bivša zaposlena u šest velikih državnih sistema, ona ne može da ostvari pravo po Zakonu o pravu na besplatne akcije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.