Izvor: Blic, 19.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatne akcije: Četiri uslova

1. Kakav je status ljudi koji su sticajem okolnosti rođeni u Crnoj Gori (od oca vojnog lica), a ceo životni i radni vek proveli u Srbiji. Čak i za manje komplikovanu stvar kao što je pasoš podrazumeva se da mi prijatelji šalju državljanstvo iz Podgorice.

Pravo na upis besplatnih akcija ostvaruju lica koja ispunjavaju sledeće uslove:

1) da su navršila 18 godina života zaključno sa 31. decembrom 2007. godine i da su na dan sticanja statusa nosioca prava bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upisana u birački spisak nadležnih opštinskih organa;

2) da su na dan 3. januar 2008. državljani Republike Srbije;

3) da su na dan 30. juna 2007. godine imala prebivalište na teritoriji Republike Srbije, odnosno status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije;

4) da pravo na akcije bez naknade nisu na bilo koji način ostvarili, u celosti ili delimično, u skladu sa Zakonom o svojinskoj transformaciji („Službeni glasnik RS", br. 32/97 i 10/01) ili Zakonom o privatizaciji



2. Državljanin sam BiH (Banjaluka), poslednjih pet godina živim u Beogradu, gde sam završio fakultet i sada radim, prijavu sam izvršio u odeljenju za strance u MUP-u Srbije u Beogradu, gde sam dobio odobrenje privremenog boravka za vreme studiranja u trajanju od godinu dana, takođe sam predao zahtev za dobijanje državljanstva Republike Srbije 20. 10. 2007. u Konzulatu u Banjaluci, koje nisam još dobio.

U toku su konsultacije sa nadležnim organima radi razjašnjenja statusa građana koji su u ovakvoj situaciji.



3. Ukoliko je neko dobio akcije čija je ukupna nominalna vrednost ispod nominalne vrednosti akcija na koje bi imao pravo u procesu privatizacije NIS-a, da li ima pravo na razliku?

Nominalna vrednost akcija je irelevantna jer pravo na upis imaju lica koja do sada nisu ostvarila pravo na besplatne akcije. Ukoliko se pitanje odnosi na zaposleno/bivše zaposleno lice u NIS-u koje je dobilo akcije prema odredbama Zakona o privatizaciji, ima pravo da se prijavi za ostatak neiskorišćenih godina radnog staža koji ima u NIS-u.



4. S obzirom na to da firma nije prodata, da li imam pravo da upišem državne akcije sada?

Ukoliko firma u kojoj ste potpisali upisnicu nije privatizovana, morate se obratiti firmi i zatražiti da povuče dostavljene podatke Agenciji za privatizaciju kako bismo vas skinuli sa spiska potencijalnih akcionara, nakon čega biste mogli da se prijavite u PTT za besplatne akcije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.