Bescarinska trgovina, infrastrukturni projekti, optička mreža! Evo šta je sve danas Srbija potpisala sa Kinom: Ova 4 sporazuma su ključna!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2023, 13:50

Bescarinska trgovina, infrastrukturni projekti, optička mreža! Evo šta je sve danas Srbija potpisala sa Kinom: Ova 4 sporazuma su ključna!

Više nećemo plaćati međusobne carine, tj. njima će se trgovati bescarinski.

Sporazum o slobodnoj trgovini, srednjoročni akcioni plan za implementaciju inicijative "Pojas i put" od 2023. do 2025. godine, Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, sporazum o imenovanju Banke Kine za klirinšku banku za razmenu kineskih juana, 3 komercijalna ugovora sa kineskim kompanijama u infrastrukturi i saobraćaju, sporazum za usaglašavanje izvoza jabuka iz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbije, komercijalni ugovor o trećoj fazi modernizacije fiksne mreže, potpisani su danas između Srbije i Kine na trećem Forumu "Pojas i put".

Srpsku delegaciju, na forumu, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem čine brojni ministri u Vladi Srbije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar finansija Siniša Mali, ministar trgovine Tomislav Momirović, ministarka kulture Maja Gojković, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar informacionih tehnologija Mihailo Jovanović i direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić.

Šta je sve tačno potpisano pročitajte u nastavku:

Danas su ministar finansija Siniša Mali i ministar unutrašnje i spoljašnje trgovine Tomislav Momirović sa Vang Ventaom, ministrom trgovine Kine i predsedavajućim u Nacionalnoj komisiji za reformu i razvoj Dženg Šanđie, potpisali 4 ključna sporazuma:

Od ova 4 ključna sporazuma, najvažniji za privredu Srbije je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine.

Kako je istakao i sam predsednik Vučić u sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje uključeno je 10.412 srpskih proizvoda i 8.930 kineskih proizvoda.

Praktično, na većinu ovih proizvoda od maja ili juna sledeće godine, kada ugovor bude stupio na snagu, više nećemo plaćati međusobne carine, tj. njima će se trgovati bescarinski.

Među tim proizvodima su srpska jabuka, šljiva, breskva, sojino ulje, suva malina, pivo, voda, kisela voda, farmaceutski i industrijski proizvodi, kao i vino i rakija.

Doduše, kod alkoholnih pića postoje izuzeci, konkretnije vina i rakije. Kako je juče objasnio Vučić, u narednih 5 godina ide sa godišnjim spuštanjem carine od po 20 odsto, te će bescarinsko trgovanje vinom biti moguće tek na kraju tog perioda. U slučaju rakije na primer, period će biti duži.

Ministarstvo saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva u Pekingu je danas potpisalo 3 komercijalna ugovora sa kineskim kompanijama u vrednosti 4 milijarde evra. u sklopu ovih ugovora dogovorena je izgradnja oko 300 kilometara novih puteva, kao i kupovini 5 kineski brzih vozova. Takođe, kako je danas istakao Goran Vesić, on je danas potpisao i i sporazum sa ministarstvom transporta Kine.

Prvi infrastrukturni projekat za koji je potpisan komercijalni ugovor se odnosi na brzu saobraćajnicu "Osmeh Vojvodine" koji počinje na Bačkom bregu i ide preko Sombora, Kule, Vrbasa, Bečeja i Novog Bečeja, Kikinde i na kraju do Srpske Crnje.

Put će biti dug 186 kilometara, i imaće dodatak do Srpske Crnje (u totalu oko 200 kilometara puta).

Kako je naglasio ministar Vesić ovo će biti važan put koji će povezivati ne samo sever Srbije, već i Mađarsku i Rumuniju.

Potpisan je i ugovor o izgradnji auto-puta između Beograda, Zrenjanina i Novog Sada, koji će biti dug 105 kilometara.

Projektovanje tog auto-puta se završava i očekuje se da radovi počnu sledeće godine, rekao je Vesić i ukazao da će se tako Novi Sad povezati na treći autoput, čime će taj grad dobiti odličnu saobraćajnu povezanost.

Treći ugovor koji je potpisan odnosi se na kupovinu pet kineskih brzih vozova.

Kako je istakao ministar Vesić, za 54 miliona evra dobili smo pet vozova koji ispunjavaju sve evropske standarde, i koji će saobraćati na pruzi Beograd-Budimpešta. Neki od tih vozova će već biti u funkciji početkom 2025.godine.

Ministarka poljoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković potpisala je danas u Pekingu sporazum sa Kinom za usaglašavanje izvoza jabuka iz Srbije i tom prilikom je istakla da je o tome pregovarano 6 godina.

- To je treći sporazum u ovoj godini. U maju smo potpisali i usaglasili sertifikate za izvoz meda i hrane za kućne ljubimce, naglasila je ministarka nakon potpisivanja sporazuma i istakla da je veoma bitan stav Kine prema poljoprivredno-prehrambenim proizvodima iz Srbije i da liberalizacija koja je glavna tema danas, i da podrazumeva širok spektar proizvoda: maline, šljive, jabuke, med, piletina, svinjetina...

Ministarka je obraćajući se medijima iz Pekinga istakla da sledi dogovor o izvozu srpskih vina i podsetila da je on u Kini već počeo.

Danas je u Kini potpisan i ugovor o trećoj fazi moderznicaije fiksne mreže sa kineskom kompanijom Huawei, a kako je istakao direktor ove kompanije Vladimir Lučić, radi se o poslednjoj fazi modernizacije naše fiksne mreže.

Kako je napomenuo ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, sa ovim ugovorom za izgradnju optičke mreže Srbija postaje jedan od lidera u pokrivenosti u Jugoistočnoj Evropi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stručnjaci: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom šansa, ali nema mnogo viškova robe, skup prevoz

Izvor: Danas, 17.Okt.2023

Stručnjaci za poljoprivredu ocenili su danas da je Sporazum o slobodnoj trgovini koji je Srbija potpisala sa Kinom dobra šansa za povećanje izvoza agrarnih proizvoda, ali da u zemlji nema mnogo robe koja je višak i ispunjava ostale kriterijume za to probirljivo veliko tržište, a problem će biti...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.