Berza: Indeksi padom prati svetske

Izvor: B92, 16.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berza: Indeksi padom prati svetske

Beograd -- Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 je tokom dana bio u gotovo dvocifrenom minusu, a trgovinu je završio u padu od 6,59 odsto

Indeksi u Beogradu znatni pali nakon potresa na svetskim berzama

Sadašnja vrednost tog pokazatelja gotovo je upola manja nego početkom godine. Opšti indeks Belexline izgubio je tačno dva procenta manje nego Belex15. Promet je vredeo 75,6 miliona dinara (992.498 evra) i bio je gotovo dva puta manji nego dan ranije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Učešće stranih investitora bilo je oko 30 odsto u ukupnoj i trgovini akcijama pri čemu u kupovini akcija nepunih 27 odsto, a u prodaji 36 procenata.

Dan pošto je Savet ministara EU odlučio da ne odbori Srbiji primenu privremenog trgovinskog sporazuma indeksi akcija Beogradske berze znatno su pali čemu su, barem indirektno, doprinele i vesti o padu na berzama širom sveta.

Kontinuirana trgovina imala je samo jednog dobitnika - zemunski Navip [NAVP], kome je cena porasla 2,69 odsto, na 1.796 dinara, uz skroman promet. Istovremeno su čak četiri akcije ubeležile dvocifreni pad - Veterinarskom zavodu Subotica [VZAS] cena je pala nepunih 20 procenata, a Dunav osiguranju [DNOS] 18,6 odsto, na novi minimum za godinu dana od 3.500 dinara.

Užički Putevi [PUUE] na vrednosti su izgubili 16,67 odsto i sada je cena akcije 2.500 dinara, što je novi minimum za godinu dana, dok je AIK banka [AIKB] pala gotovo 13 procenata, na 5.038 dinara, uz poveći promet od 7,47 miliona dinara. U velikom padu, od gotovo deset procenata, bilo je i Globos osiguranje [GLOS].

Najveći promet ostvaren je u trgovini hartijama Agrobanke [AGBN], od 8,34 miliona dinara, pri čemu je cena akcije beogradske banke danas pala više od šest odsto.

Među akcijama sa većim prometom su i dve sa A Listinga – Sojaproteina [SJPT] i Energoprojekta [ENHL] sa 4,63 odnosno 4,29 miliona dinara. Bečejskom preradjivaču soje cena je smanjena 4,63 odsto, a beogradskom holdingu 8,47 odsto.

Solidno se trgovalo i hartijama Jubmes banke [JMBN], za 3,95 miliona dinara, a cena im je opala 6,56 odsto.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najtraženije su bile akcije Novog autoputa [NVAP] i promet je dostigao 16,52 miliona dinara. Hartija beogradskog gradjevinca menjala je vlasnika po 378 dinara, 12,5 odsto jevtinije nego u prethodnoj trgovini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beogradska berza prati svetske

Izvor: Poslovni magazin, 16.Sep.2008

Dan pošto je Savet ministara EU odlučio da ne odbori Srbiji primenu privremenog trgovinskog sporazuma indeksi akcija Beogradske berze znatno su pali čemu su, barem indirektno, doprinele i vesti o padovima na berzama širom sveta.Indeks najlikvidnijih akcija Belex15, koji je juče tokom dana bio u...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.