Berza: Indeksi nedelju počeli padom

Izvor: B92, 26.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berza: Indeksi nedelju počeli padom

Beograd -- Indeksi akcija na Beogradskoj berzi počeli su nedelju padom. Indeks BELEX15 je skliznuo 2,03 procenta, a opšti Belexline 1,38 odsto.

I dalje prometom na Berzi dominira AIK banka

Učešće stranih investitora u ukupnoj i trgovini akcijama bilo je oko 63 odsto, pri čemu je kod akcija na strani kupovine bilo bezmalo 59 odsto a na strani prodaje desetak procenata veće.

Promet je vredeo 335,96 miliona dinara ili oko 4,16 miliona evra, pri čemu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je više od polovine donela trgovina akcijama niške AIK banke [AIKB]. Najveći promet i danas je ostvaren u trgovini akcijama AIK banke, od 190,19 miliona dinara, uz cenu od 8.008 dinara, 2,37 dosto nižu nego u prethodnoj trgovini.

Višestruko manji prometi registrovani su u trgovini hartijama Agrobanke [AGBN], od 18,77 miliona dinara, Metals banke [MTBN], od 8,66 miliona, i Univerzal banke [UNBN], od tri miliona.

Gubitnik dana je šabačka Zorka Pharma [ZOPH] čija je cena pala gotovo 14 procenata. Akcija Jubmes banke [JMBN] pojeftinila je devet i po odsto, ali su u prometu bile samo dve hartije. Po nešto više od sedam procenata na vrednosti su izgubili Dunav osiguranje [DNOS], Metalac [MTLC] i Alfa plam [ALFA].

U kontinuiranoj trgovini najveći rast ubeležio je Progres [PRGS], neznantno više od četiri procenta, akcija Veterinarskog zavoda Subotica [VZAS] poskupele su nepuna tri, a Imleka [IMLK] nešto više od dva odsto. Beogradski prevoznik Lasta [LSTA] dobio je na vrednosti procenat i po, a Pupin Telekom [PTLK] procenat, pri čemu je u trgovini hartijama zemunske kompanije ostvaren i solidan promet od 3,77 miliona.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najviše se trgovalo akcijama Minel Elva [MNEL], za 55,17 miliona dinara. Hartija beogradskog proizvođača električnih i optičkih uređaja poskupela je 20 odsto, na 2.489 dinara.

Veće interesovanje investitora bilo je i za akcije Zavarivača [ZVRV] i promet je premašio 12 miliona dinara. Hartija metalske industrije iz Vranja koštala je 3.800 dinara, 17 odsto manje nego u prethodnoj trgovini.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AIK banka dominira prometom

Izvor: TV Avala, 26.Maj.2008

Indeksi akcija na Beogradskoj berzi počeli su nedelju padom i BELEX15 je skliznuo dva procenta, a opšti Belexline nešto manje od procent i po.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.