Berza: Indeksi miruju, promet pao

Izvor: B92, 30.Jun.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berza: Indeksi miruju, promet pao

Beograd -- Na Beogradskoj berzi indeksi akcija danas su samo neznatno oslabili. Indeks Belex15 je pao za 0,17 procenata, a opšti Belexline tek 0,04 odsto.

Današnje trgovanje bez većih promena

Promet je vredeo 99,14 miliona dinara ili 1,25 miliona evra i bio je gotovo dva puta manji nego poslednjeg radnog dana prethodne sedmice. Učešće stranih investitora u ukupnoj i trgovini akcijama bilo je nepunih 37 odsto pri čemu kod kupovine akcija malo više od 40 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a kod prodaje nepuna 34 procenta.

U kontinuiranoj trgovini po gotovo pet procenata na vredosti izgubili su Veterinarski zavod Subotica [VZAS] i Alfa plama [ALFA], čija je cena pala na 12.001 dinar, do minimuma za godinu dana. Hartija Tigra [TIGR], preduzeća sa A Listinga, pojeftinila je gotovo četiri procenta, na 1.451 dinar, uz skroman promet. Nepuna tri procenta pala je akcija Zorka farme [ZOPH], kao i Vitala [VITL].

Dobitnik dana je Velefarm [VLFR] sa rastom od gotovo šest procenata dok je akcija kragujevačke Kredi banke poskupela nešto više od pet odsto. Po oko tri i po odsto na vrednosti su dobili Metals banka [MTBN] i Simpo [SMPO], a akcija Komercijalne banke [KMBN] poskupela je gotovo tri procenta. U trgovini hartijama novosadske i beogradske banke ubeleženi su i veći prometi, od 4,7 odnosno 3,4 miliona dinara.

Najveći promet je ostvaren u trgovini akcijama AIK banke [AIKB], od 14,5 miliona dinara, uz procenat nižu cenu nego u prethodnoj trgovini. Među akcijama sa većim prometom našli su se i Energoprojekt [ENHL], holding sa A Listinga, sa 5,14 miliona dinara, uz cenu od 2.115 dinara po hartiji, nepuna dva procenta nižu nego prethodnog dana, i Navip [NAVP] sa nešto više od četiri miliona dinara prometa.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najviše se trgovalo akcijama PD Vojvodine [PDVJ], za 13,82 miliona dinara. Hartija poljoprivrednog preduzeća iz Novog Miloševa menjala je vlasnika po 1.320 dinara, 20 odsto skuplje nego prethodnog dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.