Bertelsmann: Zapad ne zaostaje za kineskim investicjama na Putu svile

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Sep.2019, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bertelsmann: Zapad ne zaostaje za kineskim investicjama na Putu svile

BERLIN - Njemačka fondacija Bertelsmann objavila je studiju pod naslovom "Koliko Zapad investira duž kineskog Novog puta svile", koja je pokazala da zapadne zemlje ne zaostaju za Kinom kada je riječ o investiranju u spomenutom pojasu.

Prema istraživanju, između 2013. i 2017. godine zemlje Zapada u državama koje su na Putu svile investirale su ukupno 290 milijardi dolara, dok je Kina u istom periodu uložila oko 285 milijardi.

Dalja analiza pokazala je da je za većinu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << navedenih država ulaganje sa Zapada bilo čak važnije nego kineske investicije, prenosi "Deutsche Welle" pozivajući se na DPA.

Kada se radi o Srbiji, tu Bertelsman takođe navodi da su zapadne investicije u spomenutom periodu iznosile nešto manje od 10 milijardi dolara, kao i da se Srbija nalazi u grupi zemalja u kojima EU investira više od Kine.

Fondacija dalje navodi da je jedan od razloga za takav razvoj situacije to što je angažovanje Kine trenutno daleko iza najava iz Pekinga i da su se ove godine investicije bitno smanjile u odnosu na 2016. ili 2017. godinu, dok su investicije sa Zapada vrlo konstantne.

Kako se navodi, Europska unija i Njemačka bi mogli vlastite institucije, tehnologije, poslovne modele i sisteme vrijednosti u mnogo većoj mjeri nego sada prezentirati kao alternativu za kinesku ponudu i iz te ponude izvući mnogo veću "javnu i diplomatsku korist" nego što je to trenutno slučaj.

Također, EU bi tako mogla da u zemljama pomenutog pojasa bude neko ko postavlja standarde kojih bi potom trebalo da se pridržavaju i kineski investitori.

Ipak, na kraju studije Bertelsman navodi i da je kinesko angažovanje, kada se mjeri po relativnoj ekonomskoj snazi, "3,7 puta veće od zapadnog", što bi značilo i da bi Evropska unija mogla i da pojača svoje aktivnosti među zemljama ubrzanog ekonomskog razvoja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.