Beogradska berza: Značajan pad prometa i oba indeksa obeležili današnji dan

Izvor: GdeInvestirati.com, 15.Sep.2014, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza: Značajan pad prometa i oba indeksa obeležili današnji dan

BEOGRAD - Početak nove sedmice na Beogradskoj berzi obeležili su značajan pad prometa kao i oba relevantna indeksa.

Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 oslabio je za 0,51 odsto na 632,92 poena dok je indeks Belexline skliznuo za 0,46 odsto na 1.262,05 indeksnih poena. Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je 24,5 miliona dinara.

Predvodnik prometa akcija iz realnog sektora bile su vlasničke hartije Naftne Industrije Srbije (NIIS) sa realizacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << od 6,3 miliona dinara. Nakon dva dana rasta, cena je zabeležila korekciju od 0,44 odsto na 895 dinara. Od akcija sa Prime Listinga izdvojili su se još vlasnički papiri Energoprojekt holdinga (ENHL) sa prometom od 3,5 miliona dinara koji je ostvaren po prosečnoj ponderisanoj ceni od 923 dinara, za 0,33 odsto većoj u odnosu na kraj prethodne nedelje. Na Open Marketu Beogradske berze istakle su se akcije Galenike Fitofarmacije (FITO) sa realizacijom od nepunih 3,8 miliona dinara koja je registrovana po ceni od 2.900 dinara, uz dnevni skok iste od čak 5,61 odsto. Akcije Mlekare iz Subotice (MLSU) imale su solidan promet od skoro 1,9 miliona dinara ali je cena porasla tek za 0,13 odsto na 1.552 dinara. Sličan rast cene od svega 0,12 odsto ostvarile su i akcije Alfa Plama iz Vranja (ALFA) ali su ponovo dostigle najveću godišnju cenu u poslednjih godinu dana koja je na zatvaranju iznosila 15.529 dinara, dok je upisan promet od 1,3 miliona dinara. Neobično veliku realizaciju zabeležile su i akcije Tigra iz Pirota (TIGR). Više od 1,2 miliona dinara prometa ostvareno je uz rast cene od 1,61 odsto na 63 dinara. Na MTP segmentu tržišta solidne promete nastavlja da beleži Poljoprivredno dobro iz Zaječara (PDZA). Cena ovih hartija od 4.300 dinara je ostala nepromenjena dok je realizacija iznosila 2,1 miliona dinara.

Od akcija iz bankarskog sektora najveći promet u iznosu od 2,2 miliona dinara zabeležile su obične akcije Komercijalne banke (KMBN) ali je cena od 2.000 dinara ostala nepromenjena. Ranije ostvarenu cenu po akciji u iznosu od 1.650 dinara nisu menjale ni obične akcije AIK banke (AIKB), pri čemu je upisana realizacija iznosila nešto preko 0,7 miliona dinara.

Ukupan saldo obveznica stare devizne štednje iznosio je 13,9 hiljada evra dok su se godišnji prinosi kretali u intervalu od 3,29 do 4,08 procenata.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.