Beogradska berza: U fokusu kompanije sa Prime Listinga

Izvor: GdeInvestirati.com, 16.Apr.2015, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza: U fokusu kompanije sa Prime Listinga

BEOGRAD - U fokusu investitora na današnjem trgovanju, ponovo su bile kompanije sa Prime Listinga Beogradske berze.

Tržište i dalje ne posustaje, oba indeksa su zabeležila rast vrednosti ali je promet bio slabiji od jučerašnjeg. Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 porastao je za 1 odsto na 746,63 poena, dok je indeks Belexline ojačao za 0,84 odsto na 1.499,26 indeksnih poena. Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je 58 miliona dinara.

Akcije Aerodroma >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << Nikola Tesla (AERO) zabeležile su promet od 19,2 miliona dinara, koji je, kao i prethodnog dana, bio najveći na tržištu. Iako je cena na početku trgovanja stizala i do nivoa od 1.488 dinara, prosečna cena od 1.394 dinara porasla je tek za 0,07 odsto. Vlasnički papiri Energoprojekt holdinga (ENHL) skliznuli su za minimalnih 0,08 odsto na 1.251 dinara, pri čemu je realizacija iznosila 15,4 miliona dinara. Dnevnim rastom cene od 0,83 odsto, akcije Naftne Industrije Srbije (NIIS) stigle su do kote od 725 dinara, uz ostvarenu realizaciju od 11,9 miliona dinara. Pojačana tražnja podigla je cenu akcija Tehnogasa (TGAS) za novih 3,29 odsto na 6.339 dinara. Iako je realizacija bila slabija u odnosu na prethodne dane, promet veći od milion dinara, od kompanija iz realnog sektora, imale su samo još akcije proizvođača industrijskih gasova sa sedištem u Beogradu. Od hartija kojima se trguje na MTP segmentu tržišta, izdvojile su se akcije Dragana Markovića (DRMA) sa prometom od 0,8 miliona dinara, ali se cena od 550 dinara nije menjala. Na istom segmentu, akcije Milana Blagojevića iz Smedereva (MBLS) nastavile su sa fluktuacijama cene skokom od 12,51 odsto na 2.500 dinara, uz ostvaren promet od 0,7 miliona dinara.

Od akcija banaka kojima se trguje na Beogradskoj berzi, najveći promet u vrednosti od 5,3 miliona dinara, registrovale su prioritetne kumulativne akcije AIK banke (AIKBPB). Kako je cena poskočila za 2,27 odsto, indikativna cena za naredno trgovanje iznosiće 900 dinara. Obične akcije iste banke (AIKB), ojačale su za 0,41 odsto na 1.727 dinara, ali je promet iznosio samo 0,27 miliona dinara.

Obveznice stare devizne štednje registrovale su minimalan promet bez promene godišnjih prinosa.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.