Beogradska berza: Potop na početku trgovačke nedelje

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jun.2018, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza: Potop na početku trgovačke nedelje

BEOGRAD - Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je pad kako BELEX indeksa, tako i pad aktivnosti investitora na tržištu akcija.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je samo 3,4 miliona dinara (29,2 hiljade evra).

Indeks BELEX15 je se spustio za 0,1 odsto na 729 poena, a za isti procenat je oslabio i BELEXlajn, zaključivši trgovanje na 1.541,64 poena.

Samo jedna kompanija je ostvarila trgovanje u sedmocifrenom dinarskom iznosu, i to Messer >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Tehnogas. Ovaj proizvođač i distributer tehničkih gasova zabeležio je promet od 2,1 milion dinara po prosečnoj ceni od 11.000 dinara, zanemarljivo nižoj nego na prethodnoj trgovinskoj sesiji.

Akcije Naftne industrije Srbije su dodatno oslabile za 0,3 procenta na 673 dinara, uz realizaciju od 0,5 miliona dinara, dok je Aerodrom "Nikola Tesla" bio dobitnik dana s rastom cene od 1,1 procenat na 1.677 dinara, uz trgovanje vredno 0,2 miliona.

Akcionarsko društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu Hempro iz Beograda, zaključilo je trgovanje s gubitkom od 1,0 odsto, spustivši se na 510 dinara, uz promet nešto niži od 0,2 miliona dinara.

Zemunska Galenika Fitofarmacija je ojačala za 0,1 procenat, na 2.805 dinara, ali je registrovala slabo trgovanje, dok je gubitnike predvodio bečejski Sojaprotein s padom cene od 3,9 odsto na 172 dinara, uz zanemarljivu realizaciju.

Energoprojekt holding je, sa samo jednom istrgovanom akcijom, takođe završio današnju trgovinsku sesiju u padu za 0,3 procenta na 708 dinara, a u minusu od 1,0 posto na nivou od 1.926 dinara zaključene su i obične akcije Komercijalne banke, uz minoran promet.

Na MTP tržištu je Tehnohemija a.d. iz Beograda isprometovana za 0,2 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 235 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali s udelom od 62,67 procenata, pri čemu u kupovini sa 65,06 odsto, a u prodaji sa 60,28 odsto. Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim papirima.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.