Beogradska berza: Nastavak negativnog trenda

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Apr.2015, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza: Nastavak negativnog trenda

BEOGRAD - Poslednji berzanski dan u aprilu je karakterisao nastavak negativnog trenda koji traje još od polovine meseca.

BELEX15 i BELEXline su oslabili 0,26 odnosno 0,16%, respektivno. Promet je iznosio 45,3 miliona dinara a gro pomenute realizacije su činili Tehnogas i Komercijalna banka.

Tehnogas iz Beograda (TGAS) se danas trgovao za 18,6 miliona dinara a gotovo ceo promet je realizovan u jednoj transakciji u kojoj je vlasnika promenilo 2.800 akcija po ceni od 6.650 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dinara. Kompanija je poslednjih nedelja dospela u fokus investicione javnosti zbog rasta očekivanja povodom oporavka proizvodnje u Železaru Smederevo koja je njen ubedljivo najveći klijent. Naftna Industrija Srbije (NIIS) nije menjala cenu od 678 dinara pri prometu vrednom 4,3 miliona dinara. Primetan je nešto veći pritisak ponude uoči objave rezultata poslovanja za prva tri meseca tekuće godine koji je najavljen za ponedeljak, 3. maj, u 9h.

Akcije Aerodroma Nikola Tesla (AERO) su dobile na vrednosti 3,5 odsto popevši se na 1.269 dinara uz napomenu da su najaktivniji bili mali investitori dok su  akcije proizvođača grejnih tela Milan Blagojević iz Smedereva (MBLS) izgubile 3,2 odsto (2.898 dinara) uz realizaciju vrednu nepunih milion dinara. Građevinar Energoprojekt Holding (ENHL) je izgubio dodatnih 1 odsto spustivši se na 1.131 dinara uz simboličan obim.

U bankarskom sektoru je dominirala Komercijalna banka iz Beograda (KMBN) sa 15,1 miliona dinara. Veći paket je prvo uparen na ceni od 2.000 dinara (5.000 akcija) da bi se pred kraj sesije realizovalo još nekoliko većih transakcija u zoni od 2.000 do 2.050 dinara. Akcije pomenute banke su u poslednje dve nedelje oslabile čak 14,6 odsto na talasu špekulacija da bi poslovanje u prvom kvartalu moglo biti slabije u odnosu na isti uporedni period iz godine ranije. Kod AIK banke iz Niša (AIKB) je primećeno vrlo neuobičajno cenovno kretanje. Naime, u toku ponude za preuzimanje koja se trenutno realizuje na ceni od 1.800 dinara, berzanska cena je sa malim prometima u toku dana dostizala čak 1.811 dinara što može odvratiti manjinske akcionare od deponovanja. 

Interesantno je primetiti da su tokom meseca aprila oba reperna indeksa Beogradske berze registrovala najveći rast još od oktobra 2014. BELEX15 je bio viši za nepunih 5 procenata dok je najširi pokazatelj tržišnog kretanja, BELEXline, dobio na vrednost 4 procenta.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.