Beogradska berza: NIS dominirao, blagi rast indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Maj.2016, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza: NIS dominirao, blagi rast indeksa

BEOGRAD - Početak trgovačke nedelje obeležilo je veliko trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS) uz blagi rast oba berzanska indeksa.

Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 53,8 miliona RSD (0,44 miliona EUR), dok se indeks Belex15 oporavio 0,7% na 612,16 poena.

Ubedljivo najtrgovanija akcija danas bila je Naftna industrija Srbije sa realizacijom od 36,7 miliona RSD po prosečnoj ceni od 641 RSD, što je pad od 0,9% u odnosu na prethodno trgovanje. Najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << deo prometa ostvaren je u jednoj transakciji na ceni od 640 RSD. Ova kompanija zakazala je redovnu skupštinu akcionara za 28. jun, na kojoj će se pored ostalih tačaka razmatrati i odluka o raspodeli dobiti. Predloženo je da se na ime dividende isplati 24,69 RSD bruto po akciji, a kao dan dividende je utvrđen 18. jun.

Energoprojekt holding (ENHL) je zabeležio promet od 8,8 miliona RSD uz rast cene od 2,8% na 1.131 RSD, dok je njegovo zavisno preduzeće Energoprojekt Entel (EPEN) registrovalo snažan rast cene od 15,1% na 11.509 RSD uz realizaciju od 1,5 miliona RSD. U toku trgovačkog dana akcije Energoprojekt holdinga dostizale su nivo od 1.150 RSD, što je ujedno najviši nivo ostvaren od septembra prošle godine.

Akcije najveće domaće mlekare Imlek (IMLK) beleže rast cene već četvrti uzastopni dan, ostvarivši promet od 1,8 miliona RSD po prosečnoj ceni od 5.900 RSD. Imlek će na skupštini zakazanoj za 17. jun razmatrati odluku o prinudnom otkupu akcija, po ceni od 5.829 RSD, kao i odluku o raspodeli dividende u bruto iznosu od 366 RSD akcionarima koji budu imali taj status 7. juna. Za očekivati je da ova kompanija već tokom leta bude delistirana sa tržišta.

Državne dužničke hartije danas nisu registrovale promet.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.