Beogradska berza: Indeksi u plusu, trgovanje skromno

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Okt.2018, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza: Indeksi u plusu, trgovanje skromno

BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su ojačali danas zahvaljujući rastu cena većine akcija kojima se trgovalo, uz blagi oporavak investicione akrivnosti.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 8,1 milion dinara (oko 68,7 hiljada evra).

Indeks BELEX15 je porastao za 0,4 odsto na 729,98 poena, a BELEXlajn se popeo za pola procenta do nivoa od 1.541,77 poena.

Listu dobitnika dana predvodio je Messer Tehnogas sa rastom cene od 3,7 posto na 11.414 dinara, a ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << proizvođač i distributer tehničkih gasova je ujedno bio i najtrgovanija akcija sa iznosom od 3,6 miliona dinara.

Solidan promet, od 2,3 miliona dinara, zabeležio je i Aerodrom „Nikola Tesla" koji je takođe zaključio trgovački dan s dobitkom od 0,7 odsto, na 1.659 dinara.

Akcije Naftne industrije Srbije su ojačale za 0,1 procenat na 680 dinara, uz realizaciju od 0,7 miliona dinara, dok je duvanska industrija „Filip Moris" zabeležila trgovanje u približno istom iznosu po procečnoj ceni od 3.405 dinara, neznatno nižoj nego na prethodnoj trgovačkoj sesiji.

Energoprojekt holding se našao visoko među dobitnicima dana sa skokom cene od 2,7 posto na 710 dinara, a hartije ove građevinske kompanije su isprometovane za pola miliona dinara.

Najveća domaća osiguravajuća kuća „Dunav osiguranje" zaključila je trgovanje u „zelenom", ojačavši za 2,5 odsto na 1.131 dinar, uz zanemarljivu realizaciju, dok je gubitnike predvodio Impol Seval iz Sevoja, koji je potonuo na 4,4 procenta na 3.060 dinara, uz neveliki promet.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali sa udelom od 23,2 odsto, pri čemu u kupovini sa 5,65 procenata, a u prodaji sa 40,76 posto.

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim hartijama.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.