Beogradska berza: Blagi rast indeksa, Energoprojekt u fokusu

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Nov.2016, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza: Blagi rast indeksa, Energoprojekt u fokusu

BEOGRAD - I danas je nastavljen rast domaćeg tržišta akcija uz neveliku investicionu aktivnost.

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 64,6 miliona RSD (0,5 miliona EUR), dok je indeks BELEX15 ojačao 0,4% na 694,6 poena.

Od uobičajeno najlikvidnijih akcija, najveći promet zabeležio je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) sa realizacijom od 6,3 miliona RSD po nepromenjenoj ceni od 1.420 RSD. Ovaj juče dostignuti nivo je najviša vrednost Energoprojekta još od >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << septembra 2008. godine, dok u tekućoj godini registruje plus od 37%. Ova kompanija je danas isplatila akcionarima dividendu iz prošlogodišnje dobiti od 20 RSD po akciji što daje dividendni prinos od 1,4%. Naftna industrija Srbije (NIIS) se zadržala na 674 RSD uz realizaciju od 1,6 miliona RSD, dok je po nepromenjenoj ceni od 4.400 RSD Jedinstvo iz Sevojna (JESV) zabeležilo trgovanje vredno 1,5 miliona RSD.

Ova kompanija je saopštila da će nakon odluke skupštine akcionara postati 100-odstotni vlasnik putarskog preduzeća Novi Pazar put (NPPU), nakon nedavno uspešno okončane ponude za preuzimanje. Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), stigao je do novog višegodišnjeg maksimuma od 12.600 RSD uz promet od 0,2 miliona RSD, dok je Komercijalna banka (KMBN) nastavila rast vrednosti, skočivši 1,7% na 1.790 RSD uz minoran promet.

Najprometnija akcija na tržištu bila je firma Senta promet (SNPR) sa realizacijom od 19,7 miliona RSD po ceni od 2.773 RSD, dok je ponovo solidan promet od 2,3 miliona RSD registrovao Trgopromet (TRGOM) po nepromenjenoj ceni od 500 RSD.

Državna dinarska obveznica RSO1470, koja dospeva na naplatu 1. aprila naredne godine, zabeležila je promet od 30,1 milion RSD uz prinos od 3,75%.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.