Beogradska berza: Aerodrom dobitnik dana, indeksi u plusu

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Dec.2018, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza: Aerodrom dobitnik dana, indeksi u plusu

BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je poslednjeg trgovačkog dana u nedelji zabeležena življa investiciona aktivnost nego u četvrtak, u fokusu su bile akcije Aerodroma „Nikola Tesla" koje su zaslužne za 95 odsto prometa, a BELEX indeksi su zaključeni u „zelenom".

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 21,9 miliona dinara (185,6 hiljada evra).

Indeks BELEX15 je skočio za 0,9 procenta na 745,4 poena, ali uprkos tome na nedeljnom nivou je u minusu od 0,3 posto. BELEXline >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je takođe danas ojačao za trećinu procenta na 1.562 poena, dok nedelju zaključuje s gubitkom od skoro 0,5 odsto.

Dobitnik dana i ubedljivo najtrgovanija akcija bio je Aerodrom „Nikola Tesla", koji je zabeležio rast cene od čak 4,3 odsto na 1.802 dinara, i ostvario promet od 20,1 milion dinara. Beogradska vazdušna luka je sve bliža svojoj istorijski najvišoj ceni od 1.900 dinara, koja je registrovana u januaru ove godine.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Messer Tehnogas je isprometovan za 0,7 miliona dinara po prosečnoj ceni od 10.726 dinara, nižoj za 0,2 procenta u odnosu na prethodnu trgovinsku sesiju.

Naftna industrija Srbije se zadržala na cenovnom nivou od 674 dinara, uz realizaciju nešto manju od 0,4 miliona dinara, dok je gornjomilanovački Metalac zaključio trgovanje u plusu od 0,2 posto, na nivou od 2.005 dinara, uz trgovanje u vrednosti 0,2 miliona dinara.

Energoprojekt Entel je ostvario promet u iznosu od 0,1 milion dinara po nepromenjenoj ceni od 13.000 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 41,96 odsto, pri čemu u kupovini gotovo da nisu učestvovali, a u prodaji su imali udeo od 83,35 posto.

Na Berzi se danas nije trgovalo državnim dužničkim hartijama.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.