Beograđani, čekajte - prestonica neće biti ista

Izvor: B92, 03.Jun.2017, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđani, čekajte - prestonica neće biti ista

Naknada za gradsko građevinsko zemljište u Beogradu ove godine trebalo bi da ostane na nivou prošlogodišnje.

Tako će biti ukoliko odbornici Skupštine grada na sednici zakazanoj za 7. jun usvoje izmene odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta.

Te izmene, kako objašnjava predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, podrazumevaju usklađivanje sa formulom koja proističe iz zakona, a koja se, inače, odnosi na promet nekretnina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u prošloj godini.

"Često ta formula daje nerealno visoke rezultate, pa ako je bio prošle godine zabeležen veći promet skupih nekretnina, skočiće i osnovica. Da ne bi došlo do velikog skoka, ovom odlukom korigujemo rezultat koji smo dobili tom formulom, pa će investitori imati istu cenu kao prosle godine", objasnio je Nikodijević u izjavi Tanjugu.

Dodaje da lokalna samouprava ima mogućnost da vrši određene korekcije svojim odlukama.

"Formula po kojoj se izračunava naknada ima anomalije i dovela je do toga da naknada za gradsko građevinsko zemljište u ovoj godini bude oko 40 odsto veća nego prosle godine. Nama nikako nije interes da povećavamo naknadu, jer je prošlogodišnja sasvim odgovarajuća i ekonomska", rekao je Nikodijević.

Nadležni, kaže, žele da motivišu investitore koji hoće da ulažu i grade u Beogradu.

Pred odbornicima će se naći i predlog programa o suzbijanju ambrozije u gradu, po kojem će gradski Zavod za biocide i medicinsku ekologiju ubuduće, pored zaprašivanja komaraca, raditi i na suzbijanju tog korova.

"Suzbijanjem ambrozije niko se sistematski nije bavio već godinama, već je to rađeno ad hok. Sada pokušavamo da stvorimo sistem, kako bi se u godišnjim planovima Zavoda, ali i budžetu grada, našla i ambrozija koja je sve veći problem među Beograđanima, pa ćemo početi sistematski da je uklanjamo", kaže Nikodijević.

Taj posao će, kaže, biti povereno relevantnom zavodu, pa će se time baviti stručni ljudi, dok će grad obezbediti dovoljna finansijska sredstva.

Odbornici će se izjasniti i o projektu javno-privatnog partnerstva za javni prevoz, koji podrazumeva da i u prigradskom prevozu moraju da važe ista pravila kao i u gradskom, a to znači da će autobusi u prigradskom saobraćaju morati da budu mlađi od 10 godina, da imaju klimu, kako bi građani u celom Beorgadu imali iste uslove, objasnio je Nikodijević.

Na dnevnom redu su i izmene odluke o postavljanju stanica za iznajmljivnaje bicikala, koje predviđaju postavljanje 150 takvih stanica u narednom periodu.

Nikodijević je najavio da bi u narednom periodu bicikli mogli da budu integrisani u javni prevoz, kako bi oni koji redovno plaćaju prevoz mogli besplatno da koriste i bicikle, odnosno da korišćenje bicikala bude uračunato u cenu javnog prevoza.

"Želimo da to bude vid saobraćaja koji ćemo u budućnosti više razvijati", podvukao je predsednik gradskog parlamenta.

Biće doneta i odluka o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u vrtićima, koja znači da će i naredne radne 2017/2018. godine grad subvencionisati boravak dece u predškolskim ustanovama, državnim i privatnim.

Takođe, biće doneta odluka da se jedan park na Novom Beogradu nazove "Pakr Argentine", a Nikodijević objašnjava da je to deomeđudržavnog sporazuma Srbije i Argentine, te podseća da je jedan park u Buenos Ajresu nedavno dobio ime po Beogradu.

"Zauzvrat, mi ćemo jedan park nazvati po Argentini, sa kojom imamo dobre, a ovo je prilika za učršćivanje prijateljstva između dve zemlje", rekao je Nikodijević.

Na dnevnom redu je i odluka o uspostavljanju saradnje između Beograda i Šangaja, nakon nedavne posete delegacije glavnog grada Kine, ali i odluka da se nekadašnjem direktoru Zoo vrta Vuku Bojoviću podigne spomen-biste u prestonici.

Pred odbornicima će se naći i odluka o ukidanju osnovne škole "Stari grad", u okviru racionalizacije mreže škola u Beogradu.

Odbornici će odlučivati i izmeni odluke o pridruženom članstvu grada Beorgada asocijaciji gradova "Eurocities", izmenama odluke o javnim parkiralištima i izmeni odluke o oglašavanju na teritoriji grada.

Na dnevnom redu su i Predlog plana generalne regulacije za naselja Kaluđerica, Leštane, Boleč, Vinča i Ritopek, Predlog plana detaljne regulacije za proširenje tramvajske mreže na Novom Beogradu u zoni Depoa, kao i predlozi o izradi još nekoliko planova detaljne regulacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.