Beograđani birajte šta se gradi - listić u opštini

Izvor: B92, 07.Dec.2017, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđani birajte šta se gradi - listić u opštini

Beograd -- Projekat "Da se radi i gradi po tvom" ima za cilj da se građani uključe u proces odlučivanja u gradu, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

"Mi pokušavamo da građane što više uključimo u odlučivanje, a sa tim smo krenuli prošle godine na Vračaru, gde smo imali akciju 'Vračarske ideje' i predloge građana uključili u budžet.", rekao je Vesić.

"Jedan od takvih projekata je i onaj koji vodi gradski urbanista Milutin Folić, a koji mi nazivamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 'narodni urbanizam' i čija je suština da gde god se nešto uređuje, urbani džep ili bilo koja zelena površina, mi građane koji žive u okolnim zgradama preko anketnog listića pitamo za mišllenje", dodao je on.

Tako je, prema njegovim rečima, urađen Skver Mome Kapora i drugi, i tako se došlo i do akcije "Da se radi i gradi po tvom".

On je, gostujući na Pinku, istakao da će građani moći da participiraju u odlučivanju putem aplikacije „Beokom servisa” i anketnih listića u opštinama, gde će moći da daju svoje predloge o realizaciji projekata koje smatraju važnim za ceo grad i opštinu u kojoj žive.

"Grad je izdvojio 200 miliona dinara za projekte, a gradske opštine imaju obavezu da izdvoje po 10 miliona dinara. To je uradilo 15 gradskih opština, sve sem Novog Beograda i Starog grada. Ove opštine inače ne učestvuju ni u jednoj gradskoj akciji i nadamo se da će se i one uključiti, a grad je izdvojio sredstva za projekte na svim gradskim opštinama. Kada se projekti definišu, tada će građani preko aplikacije Beokoma moći da glasaju i oni projekti koji budu dobili najviše glasova biće i sprovedeni", kazao je gradski menadžer.

Vesić je istakao da su dosadašnje akcije pokazale da su u pitanju uglavnom projekti koji mogu da poboljšaju kvalitet života, poput rekonstrukcije parkova i zelenih površina i pozvao građane da se uključe u akciju koja će biti transparentna i koja će omogućiti sugrađanima da prate kako se troši novac iz gradskog budžeta.

Govoreći o idejnom projektu Starog savskog mosta, Vesić je kazao da procenjena vrednost iznosi 48 miliona dinara.

"Pre nekoliko meseci izabrali smo idejno rešenje i sada je na redu idejni projekat. Posao treba da se završi za devet meseci, nakon čega sledi dobijanje lokacijske dozvole i tender za izvođenje i projektovanje samog mosta. Stari savski most biće repariran i, uz saglasnost građana, postavljen kao pešačko-biciklistički most, a na njegovom mestu dobićemo novi most sa dve tramvajske pruge, četiri automobilske trake, pešačkom i biciklističkom stazom. Na mestu gde budući most bude izlazio kod sadašnje autobuske stanice počinjaće tunel koji će spajati Savu i Dunav i izlaziti u ravni Pančevačkog mosta", kazao je.

Vesić je naveo da će grad i u budućnosti nastaviti da se izgrađuje, podsetivši da se trenutno u Beogradu nalazi 1.200 gradilišta, da su u toku uređivanja fasada i novih pešačkih zona.

Govoreći o predstojećoj zimskoj sezoni, gradski menadžer podsetio je da JKP „Beograd-put” održava 2.480 kilometara ulica, od čega je 1.800 kilometara u prvom prioritetu.

"Te ulice moraju biti očišćene u roku od četiri sata od prestanka padavina jer njima ide javni prevoz. Potom su tu i ulice drugog prioriteta, 1.009 ulica u dužini od 700 kilometara i moramo priznati da su to ljudi koji su heroji grada i koji svoj posao obavljaju veoma dobro", rekao je Vesić, podsetivši da je Beograd jedan od retkih evropskih gradova koji čiste sneg na ovaj način.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.