Beograd podiže spomenik Gavrilu Principu

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Jun.2015, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd podiže spomenik Gavrilu Principu

BEOGRAD - Beograd će do 28. juna dobiti spomenik Gavrilu Principu, a inicijativu za njegovo podizanje pokrenula je Vlada Srbije, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić i dodao da će spomenik biti visine dva metra i težine 350 kilograma, javlja Tanjug.

Prema njegovim rečima, Beograd će podizanjem spomenika odati dostojnu počast čoveku koji je svojim činom postao dio srpske historije i koji se žrtvovao za slobodu.

"Komisija za imenovanje ulica i trgova >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Skupštine grada Beograda donela je u petak odluku, na predlog Ministrstva rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja, odnosno ministra Aleksandra Vulina, da se u Beogradu podigne spomenik Gavrilu Principu", objasnio je Vesić.

Dodao da je formiran Odbor za podizanje spomenika na čijem čelu se nalazi Vulin, a čiji članovi su Goran Vesić, Nikola Nikodijević, Jasmina Mitrović Marić i Vladan Vukosavljević.

"Predlozi ovih odluka naći će se na dnevnom redu sednice Skupštine grada Beograda već sutra", naveo je Vesić i dodao da će Odbor održati sjednicu odmah poslije sjednice Skupštine grada i donijeti sve odluke za postavljanje spomenika.

Gavrilo Princip, rođen 1894. u Bosanskom Grahovu (BiH), bio je pripadnik jugoslavenske organizacije Mlada Bosna. Vođen idejom izdvajanja svih južnih Slavena iz Austro-Ugarske monarhije izvršio je atentat na Franza Ferdinanda, austro-ugarskog prestolonaslednika i njegove supruge, grofice Sofije, 28. juna 1914. godine u Sarajevu. Ovaj događaj, poznat kao Sarajevski atentat, smatra se okidačem za početak Prvog svetskog rata.

Uloga Gavrila Principa i ogranizacije Mlada Bosna različito se tumače u regiji, a deca u školama također uče različite lekcije o ovom historijskom događaju.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Skupština sa 65 odbornika?

Izvor: Večernje novosti, 07.Jun.2015

Beogradski odbor SNS podneo je inicijativu za izmene Zakona o glavnom gradu. Predlažemo decentralizaciju prestonice, veće nadležnosti za opštine i smanjenje broja odbornika, sa 110 na 65, rekao je Goran Vesić, funkcioner ove partije. Vesić veruje da bi tokom jula mogle da budu usvojene izmene navedenog...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.