Beograd ispunio uslove MMF-a

Izvor: Politika, 27.Avg.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd ispunio uslove MMF-a

U upravi prestonice i 17 gradskih opština, ustanovama socijalne zaštite, kulture i sporta biće 6.744 zaposlenih – U beogradskoj administraciji od 439 činovnika koji su višak otpremninu uzelo oko 400

U beogradskoj upravi, u 17 opština i ustanovama socijalne zaštite, kulture i sporta je 439 prekobrojnih radnika, od kojih je 400 uzelo otpremninu od 500.000 do 600.000 dinara. Kada svi podignu svoje radne knjižice u lokalnoj administraciji ostaće zaposleno 6.744 ljudi. U ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << broj ne ulaze zaposleni u javnim preduzećima (Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd”, „Beogradske elektrane”, „Beogradski vodovod i kanalizacija”).

Usvajanjem Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnim administracijama, uprava za grad Beograd je dobila najkompleksniji zadatak jer je morala da uzme u obzir i opštine i ustanove koje se finansiraju iz gradske kase. Zoran Kostić, član beogradske vlade, kaže da Ministarstvo finansija, koje za Međunarodni monetarni fond priprema izveštaje o sprovođenju Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnim administracijama, ističe Beograd kao pozitivan primer.

– U sprovođenju zakona bilo je malih nesuglasica sa sindikatima, ali smo na kraju na obostrano zadovoljstvo došli do prihvatljivog rešenja – kaže Kostić.

On navodi da je u početku najveći problem bila obrazovna struktura činovnika. U međuvremenu, grad je dobio nadležnosti u organizaciji komunalne policije, a za to su potrebni stručnjaci s kvalifikacijama kakve nisu imali već uposleni radnici.

– Grad Beograd je morao da ispuni dva protivrečna cilja, da smanji broj zaposlenih i istovremeno formira nove službe. Sindikati su prigovarali što određeni broj zaposlenih proglašavamo tehnološkim viškom, a s druge strane angažujemo nove kadrove. Ali, ljudi koji su bili višak u administraciji ne bi mogli da rade kao komunalni policajci. Oni koji su ispunjavali te uslove, jer su pre toga radili kao komunalni redari u nekoliko opština i koji su prošli lekarski pregled kao preduslov za konkurs, nalaze se na obuci i radiće kao komunalni policajci – ističe Kostić.

Dejan Spalović

-----------------------------------------------------------

Primedbe s Vračara

Kada je počela akcija smanjenja broja zaposlenih najviše pritužbi stiglo je iz opštine Vračar. Tamo su smatrali da u spisak zaposlenih ne ulaze izabrani funkcioneri (predsednik opštine, njegovi zamenici, članovi opštinskog veća...). Prema Kostićevim rečima, prigovor Vračaraca je uvažen.

– Komisija koja je rešenjem gradonačelnika formirana godinu dana pre nego što je zakon usvojen, imala je zadatak da odredi optimalan broj zaposlenih.Do sada su budžeti opština određivani na osnovu broju zaposlenih, pa su pojedine lokalne samouprave privaljivale veći broj uposlenika od stvarnog, pa su dobijale više novca. Takva manipulacija je prolazila jer je kontrola bila mnogo blaža, ali poslednje dve godine stvari su se promenile. To će se najbolje videti na budžetu za 2011. ili 2012.godinu. Jedan od zadataka je i da seizjednače plate, što bi značilo da su iste zarade i obaveze pravnika u Barajevu i Starom gradu – kaže Kostić.

objavljeno: 28/08/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Zarade najmanje na jugu Srbije

Izvor: S media, 28.Avg.2010, 13:29

Najmanje prosečne zarade u Srbiji u julu je ostvarilo 89.000 zaposlenih u 17 opština krajnjeg juga Republike - odnosno Topličkom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu...Prošlog meseca najmanju prosečnu mesečnu zaradu imalo je 15.300 zaposlenih u Topličkom okrugu (Prokuplje, Kuršumlija, Žitoradja,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.