Beloruski BDP pada tri odsto

Izvor: B92, 28.Avg.2009, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beloruski BDP pada tri odsto

Minsk -- Bruto domaći proizvod (BDP) Belorusije bi ove godine mogao da opadne približno tri odsto, navodi beloruska vlada.

Ranije je ministarstvo finansija Belorusije prognoziralo nulti rast BDP u 2009, ali se sada kaže da su spoljni događaji imali znatan uticaj na platni bilans Belorusije i da se stabilizacija očekuje do kraja godine.

Vlada Belorusije je ocenila da će aktiviranje strukturnih reformi, pre svega programa privatizacije, doprineti privlačenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << direktnih stranih investicija.

Rast potrošačkih cena u 2009. je projektovan na oko 11 odsto, a uz dalje sniženje inflacije se očekuje i da umereni deficit tekućeg računa i povećanje priliva kapitala osiguraju neprekidno povećanje rezervi.

Vlada je informisala MMF da je praktično prekinula pružanje podrške likvidnosti banaka koja nije osigurana aktivama. Vlasti su priznale da takva podrška treba da bude izuzetak i ukazuju da će se truditi da taj instrument ne koriste.

Inače, MMF u okviru stend-baj aranžmana planira da Belorusiji odobri kredit od 3,52 milijarde dolara. Ta institucija, jedan od glavnih kreditora Belorusije koja je pogođena finansijskom krizom, ne vidi neophodnost devalvacije beloruske rublje u "bliskoj budućnosti".

Belorusija je početkom ove godine devalvirala svoju valutu za 20 odsto u odnosu na korpu valuta koju čine američki dolar, evro i ruska rublja, a u junu je proširila koridor kolebanja kursa na plus-minus 10 odsto, sa plus-minus pet odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.