Belorusija će plaćati gas po ceni za rusko tržište

Izvor: Vostok.rs, 24.Feb.2017, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belorusija će plaćati gas po ceni za rusko tržište

Belorusija će ove godine plaćati gas po ceni za rusko tržište, saopštio je novinarima ministar energetike Vladimir Potpupčik uoči sednice kolegijuma Ministarstva energetike.

„Ove godine ćemo plaćati po ceni koja se formira po formuli JNO“, rekao je Vladimir Potupčik. U formuli JNAO se nalazi cena za Jamalo-Nenecku autonomnu oblast Rusije plus nekoliko drugih rashoda.

Prilikom razgovora o gasnom pitanju Belorusija insistira na realizaciji normi koje se nalaze u sporazumu o Evroazijskoj ekonomskoj uniji. Pre svega radi se o stvaranju ravnih uslova za sve članove sporazuma. U vezi s tim, Belorusija računa na maksimalno približavanje cena na gas u Evroazijskoj ekonomskoj uniji.

Rusija i Belorusija su početkom ove godine imale nesuglasice oko cena za naftu. Minsk je smatrao da je cena na ruski gas nepravedna i jednostrano počeo da plaća smanjenu cenu. Moskva je kao odgovor smanjila isporuke nafte u Belorusiju bez carina.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.