Izvor: B92, 12.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bečki ekonomski forum u Beogradu

Beograd -- Premijer Vojislav Koštunica najavio je za ovu godinu dve milijarde evra direktnih stranih investicija u privredu Srbije.

Na otvaranju Bečkog ekonomskog foruma u Beogradu Koštunica je rekao da su umesto ulaganja kroz privatizaciju i kupovinu banaka, kao do sada, na redu direktna ulaganja za koja Srbija ima sve uslove. Stručnjaci, sa druge strane, upozoravaju da i dalje postoji politički rizik.

Obraćajući se investitorima iz Austrije, premijer Koštunica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je naveo da je poslovanje u Srbiji olakašano dobrim potezima Vlade: iz te oblasti usvojeno je više od 100 zakona, olakšano je osnivanje firmi, a ulagačima su date i brojne poreske olakšice. Koštunica kaže da investitori, dolaskom u Srbiju, dobijaju mogućnost da svoju robu povoljnije prodaju ne samo na tržištu jugoistočne Evrope, već i Rusije: "Ove godine u Srbiju će biti investirano dve milijarde evra stranih investicija, sledeće očekujemo tri milijarde evra. Vlada Srbije uspešno ostvaruje svoj cilj - privlači strane investicije."

Stručnjaci se uglavnom slažu da je Vlada u ekonomskom pogledu učinila puno da privuče strane ulagače. Međutim, kako kaže glavni urednik Ekonomist magazina Mijat Lakićević, to nema mnogo efekta ako u zemlji još vlada politička nesigurnost: "Ekonomski uslovi dolaze na drugo mesto. Dolazak investitora zavisi od toga ko vlada, kakva je situacija u parlamentu, kako se živi na ulici, da li ima obračuna mafija."

Od 2002. u Srbiju je uloženo skoro 4,5 milijardi dolara. Među najvećim ulagačima nalaze se firme iz Amerike, Austrije, Italije, Rusije i Grčke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.