Izvor: B92, 09.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bečej: Ko zakupljuje državnu zemlju

Bečej -- U Bečeju, protivno zakonu, nije održana licitacija za zakup državne zemlje, koju koristi vlasnik PIK Bečej Đorđe Nicović.

Ne postoji nijedna opština u Srbiji gde se licitacija za zakup državne zemlje po novom Zakonu o zemljištu održala bez problema. Primeri spornih i neuspelih licitacija su brojni, a najuočljiviji je opština Bečej, koja po mišljenju stručnjaka poseduje najkvalitetnije zemljište u Evropi,

Od 14.000 hektara zemljišta, koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sada obrađuje PIK Bečej, preko 11.000 hektara je u državnom vlasništvu. Iako je po Zakonu o zemljištu ova zemlja trebalo da se javno licitira i da u zakup onome ko po hektaru ponudi najviše, licitacija ove godine nije održana.

Lokalni poljoprivrednici kažu da je samouprava sve uradila da bi ovogodišnji kupac PIK Bečeja Đorđe Nicović mogao da obrađuje državnu zemlju za mala novčana sredstva.

Poljoprivrednici Bečeja misle da su im ustavno zagarantovana prava i jednakost pred zakonom ugroženi.

"To je strašna diskriminacija mana kao građanina ove zemlje, a sa druge strane to je velika greška predsednika opštine", kaže Dragan Srećko, poljoprivrednik iz Bečeja.

Opštinska vlast Bečeja, sa predsednikom Dušanom Jovanovićem iz DSS-a na čelu, želela je da Nicoviću dozvodi da besplatno obrađuje preko 11.000 hektara zemlje po prvobitno predloženom programu za licitaciju.

Međutim, Ministarstvo poljoprivrede odbilo je takav predlog.

Zoran Knežević, direktor Fonda za zemljište, objašnjava da je Ministarstvo poljoprivrede dva puta vratilo program jedinicama lokalne samouprave na doradu.

Opština je bila uporna, pa se čak tri puta potrudila da Ministarstvu pošalje izmene pravilnika po kojem Nicović treba da bez nadoknade obrađuje državnu zemlju, svaki put pristajući da da više zemlje na licitaciju.

Ministarstvo je odobrilo tek treći predlog, koji je pak odbila Skupština opštine na sednici posle koje se većinska koalicija raspala tako da je sada na vlasti manjinska vlada sa istim predsednikom iz DSS-a.

"Po našem saznanju, Ministarstvo je dalo saglasnost na program koji je napravljen. Mešutim, do dana današnjeg, nipta se ne dešava. Trebalo je da bude formirana treća komisija koja će sprovoditi samu licitaciju, međutim - nije formirana, a oko zakupa se ćuti", rekao je Eremin Gojko, poljoprivrednik, član prve komisije.

Nicovićeva kompanija IRVA investments je iskoristila sukobe opštine i Ministarstva, tako da je nastavila da obrađuje zemlju koja je trebalo da bude licitirana.

Zahvaljujući vansudskom poravnjanju, koje formalno zakonski nije ni moguće kompanija Đorđa Nicovića obrađuje hektar zemlje za 8.000 dinara.

Primera radi, u susednom Srbobranu hektar zemlje je prosečno licitiran za 30.000 dinara. Ovo izaziva ogorčenje likalnih poljoprivrednika.

"Bar 25.000 dinara po hektaru bi dali, ne samo ja, nego svi bečejski zemljoradnici. I na kraju, šta će biti. Ko će se ovajditi od toga - jedna privatna firma. Je l' nije pametnije da poljoprivrednici Bečeja dobiju tu zemlju, taj novac ostaje bečejskim poljoprivrednicima i samoj opštini", kaže Blaža Stajić.

Zbog toga što nije postojala javna licitacija kao što je predviđeno Zakonom, društvo će samo ove godine izgubiti 261 miliona dinara – što je četvrtina sume za koju je PIK Bečej uopšte prodat kompaniji IRVA Investments.

Poljoprivrednici Bečeja se plaše da će tajkuni gladni zemlje i profita i sledeće godine uspeti da u saradnji sa lokalnom samoupravom izvedu slične manevre kojima bi nastavili da obrađuju zemlju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.