Barel nafte dostigao 110 dolara

Izvor: B92, 12.Mar.2008, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barel nafte dostigao 110 dolara

Njujork -- Cene nafte su danas, zahvaljući rastu vrednosti dolara, skliznule sa rekordnih 110 dolara za barel dosegnutih tokom noći.

Slab dolar je glavni uzrok poslednjeg talasa poskupljenja nafte, koja je u januaru koštala 87 dolara za barel

Laka američka nafta za aprilske isporuke danas košta jedan cent više nego juče - 108,76 dolara, pošto je u jednom trenutku dosegla najvišu tačku svih vremena od 109,72.

Dolar je počeo da pokazuje znake >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oporavka pošto su američke Federalne rezerve, Evropska centralna banka (ECB) i Engleska banka (Bank of England) objavile da se pridružuju ostalim centralnim bankama u pružanju više pomoći za prevazilaženje kreditne krize.

Za plan pomoći se veruje da će ukloniti pritisak na Federalne rezerve da ponovo smanje dolarsku kamatnu stopu da bi jeftinijim pristupom novcu dale zamajac posustaloj privredi SAD. Ali, manje

kamate vode daljem padu dolara i jačaju inflaciju.

Visoke cene opstaju, a analitičari ponavljaju da na horizontu nema znaka nekog popuštanja. Snažna potražnja nafte u Kini i drugim ekonomijama u ekspaniziji će, kažu ekonomisti, po svoj prilici nadoknaditi svaki manjak potražnje u SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.