Izvor: Politika, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barel dostigao 96 dolara

Galopirajuća cena nafte, sve bliža do juče nezamislivoj sumi od 100 dolara za barel, počela je da izaziva ozbiljne poremećaje na svetskom tržištu pokretačke sirovine globalne industrije. Drugi svetski potrošač nafte Kina je juče neočekivano podigla cene benzina i dizela za 10 odsto, uprkos ranijim najavama da će cene derivata ostati zamrznute do kraja ove godine. Velike nestašice dizela na jugoistoku Kine i u Šangaju, zahvatile su juče i Peking: u tuči zbog goriva, jedan čovek je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poginuo u redu na pumpi u provinciji Henan, javile su agencije. Sve skuplji benzin i neočekivani pad strateških zaliha goriva na tržištu najvećeg svetskog potrošača – SAD, podstakao je u američkom Kongresu inicijativu za jačanja železničkog saobraćaja, javio je

"Volstrit džornal".

Barel lake severnoameričke nafte sa decembarskim datumom isporuke, juče je na berzi u Singapuru nominalno opet oborio istorijski rekord. Merno bure od 158,9 litara nafte prodavalo se u jednom trenutku za 96, 24 dolara, da bi tokom dana pojeftinilo na 95,59 dolara. "Svetsko tržište nafte ulazi u nepoznate vode. Sadašnjim tempom poskupljenja crno zlato bi već sledeće sedmice moglo da premaši cenu od 100 dolara za barel", izjavu brokera sa berze u Tokiju preneo je Bi-Bi-Si.

Na svetskom tržištu energenata i severnoatlantska nafta je nastavila da obara rekorde na berzi u Londonu, jučerašnjom cenom od 91,63 dolara. Zlato koje u vremenima geopolitičkih kriza berzanskim spekulantima obično služi kao "zaštitni investicioni bedem od nepredvidivog" premašilo je juče, prvi put od 1980. godine, cenu od 800 dolara za mernu uncu.

Pomorska bitka nigerijske mornarice i pljačkaša stranih naftaških platformi u Gvinejskom zalivu ove sedmice, najnoviji je signal eskalacije napetosti u naftom bogatim zonama širom sveta. Naftom bogati šeikati u Persijskom zalivu, opterećeni sve napetijim odnosima SAD–Iran i neizvesnim razvojem prilika oko Ormuskog prolaza – kuda teče gro izvoza za SAD, Japan i Indiju, zaoštrili su rečnik prema velikim potrošačima na Zapadu. "Siti smo optužbi da ne izlazimo u susret molbama kupaca za povećanim isporukama. Krive nas već 50 godina i sada je dosta. Kartel vodećih svetskih izvoznika nafte OPEK nema nameru da stavi temu povećanja isporuka svetu na dnevni red sledećeg, decembarskog sastanka", objavio je Abdulah bin Hamad al Atijah, zamenik premijera i ministar energetike Katara, koji je ove sedmice u Londonu izabran za "direktora godine u naftnoj industriji".

Jučerašnje procene "Volstrita" da bi Kina iz straha od rasta inflacije, socijalnih nemira i zaoštrenih odnosa zvaničnog Pekinga i sve uticajnijih državnih naftaških kompanija mogla uskoro da smanji nabavke nafte, raspršila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) .

"Kina i Indija će dominirati na svetskom tržištu nafte, pa će cena barela u doglednoj budućnosti ostati vrlo visoka, i to čak mnogo viša nego što se do sada moglo zamisliti", upozorio je Fatih Birol, glavni ekonomista Međunarodne agencije za energiju. Prema procenama ove agencije, kineska dnevna tražnja nafte uskoro bi mogla da se izjednači sa celokupnim dnevnim izvozom Saudijske Arabije – glavnim osloncem američkog uvoza crnog zlata.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.