Banrkot za Džepen Erlajns

Izvor: B92, Beta, 19.Jan.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banrkot za Džepen Erlajns

Tokio -- Džepen Erlajns (JapanAirlines) će, kako se očekuje, danas podneti zahtev sudu za zaštitu u bankrotstvu čime će konačno krenuti u program reorganizacije.

Sa dugom od 1.500 milijardi jena (16,5 milijardi dolara) najveći avioprevznik Azije ide u bankrot kao jedan od najvećih promašaja u istoriji japanskog preduzetništva.

Medjutim, linije koje JAL drži u Aziji su neprocenjenivo bogatstvo za strane avioprevoznike. Rat za partnerstvo sa JAL-om koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vode američke korporacije Delta i Ameriken (Aerican) se pojačava bez obzira na bankrotstvo, uz poslednje medijske izveštaje o Delti kao mogućem pobedniku.

Po odlasku u bankrotstvo najverovatnije će odmah slediti plan restuktuiranja. Japanska vlada će ponuditi pomoć JAL-u za oporavak i tekuće poslovanje, piše finansijski dnevnik Nikei.

Akcije JAL-a pale su za više od 90 proceneta tokom prošle sedmice i sada vrede jedva 5 jena (7 centi). Kompanija je sad u suštini bezvredna sa tržišnom kapitalizacijom od 13,7 milijadi jena (150 miliona dolara) koliko košta jedan Boeing 787.

To je tužan ishod za do juče ponosnog japanskog avioprevoznika broj jedan koji je osnovan 1951. godine i koji je svoje rane godine proveo u vlasništvu države. Zajedno sa japanskom privredom, rastao je brzo i probitačno u posleratnim decenijama a privatizovan je 1987.

JAL je žrtva sopstevnih ambicija. Kada je pukao mehur naduvanih vrednosti nekretnina i akcija u Japanu sredinom osamdesetih godina, temelji kompanije su bili ugroženi rizičnim ulaganjima u inostrana odmarališta i hotele.

JAL je, istovremeno, izdržavao sve veći broj penzionera i zaposlenih, kao i veliku mrežu neprofitabilnih domaćih linija koje je politički bio obavezan da održava.

Plan reorganizacije predvidja otpuštanje 15.600 zaposlenih – trećinu radne snage kompanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.