Bankrotirala kompanija Skaj Jurop

Izvor: B92, Beta, 02.Sep.2009, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankrotirala kompanija Skaj Jurop

Ženeva -- Jedna od najpoznatijih niskobudžetnih avio kompanija, SkajJurop koja je godišnje prevozila 3,7 milona putnika, objavila je bankrot posle 7,5 godina poslovanja.

Kompanija (SkyEurope Airlines) je na svojim veb stranicama objavila da su "obustavljene sve operacije kompanije".

"Molimo klijente koji su karte kupili putem kreditnih kartica da se obrate nadležnoj banci kako bi zatražili povraćaj novca za neiskorišćene karte za letove SkajJuropom.U slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ste platili direktno SkajJuropu, povrat novca neće biti moguć."

"Ako ste već otputovali preko SkajJuropa ili putem nas iznajmili automobil, možete ostati u hotelu i koristiti vozilo prema ranijem dogovoru. Ipak, kući ćete se morati vratiti letom neke druge avio kompanije, o sopstvenom trošku", stoji u saopštenju.

Kako je SkajJurop poslovanje naglo prekinuo u noći između ponedeljka i torka, bez ikakve prethodne najave, putnici su mahom za bankrot saznali kada su pomoću nevažećih karata pokušali da se vrate kućama.

Da je ta kompanija u velikim problemima saznalo se još u junu ove godine, kad je objavljen finansijski izveštaj u kojem se navodilo da su u 2008. godini, u odnosu na raniju poslovnu godinu, izgubili 85,63 miliona američkih dolara.

Sedište ove kompanije se nalazi u Bratislavi, a kompanija je svoje podružnice imala i u Češkoj i Austriji. Avioni te kompanije leteli su iz 17 evropskih zemalja, na 30 destinacija.

Gubici aviokompanija šest milijardi dolara za pola 2009

Gubici aviokompanija u svetu premašili su šest milijardi dolara u prvoj polovini ove godine, objavilo je Međunarodno udruženje avioprevoznika (IATA).

Kako je navela IATA, koja okuplja 230 aviokompanija, gubici su zabeleženi iako novi podaci pokazuju znake oporavka od krize u

putničkom i teretnom aviosaobraćaju.

Prema uzorku od 50 aviokompanija, gubici avioprevoznika u drugom tromesečju ove godine bili su oko dve milijarde dolara i upola su manji nego u prva tri meseca 2009, kada su iznosili četiri milijarde dolara.

IATA je navela da se popunjenost aviona na svetskom tržištu stabilizovala u julu, prvi put posle 12 meseci, ali je ocenila da je neophodno da aviokompanije nastave sa smanjenjem broja sedišta i aviona. Kapaciteti za teretni aviosaobraćaj takodje premašuju tražnju, navela je IATA, i to pored smanjenja kapaciteta za 8,1 odsto u julu.

Kako se navodi, povećanje flota aviokompanija je nastavljeno zbog nabavki ugovorenih pre krize, tako da je broj aviona povećan za 487,

odnosno za dva odsto ukupne svetske flote.

"Zamena i povećanje flote dovelo je do značajnih ušteda u potrošnji goriva", kazali su u IATA.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.