Bankort brodogradilišta Begej

Izvor: B92, 23.Jan.2013, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankort brodogradilišta Begej

Zrenjanin -- Privredni sud u Zrenajninu doneo je danas je rešenje o proglašenju bankrota zrenjaninskog brodogradilišta Begej.

Ovo brodogradilište je nekada jbilo edno od najvećih uvoznika i izvoznika u srednjem Banatu.

Ta odluka doneta je jer su Vojvodjanska banka i Begej holding, kao poverioci koji imaju 71 odsto od ukupnih potraživanja, glasali za otvaranje bankrota. Radnici su se tome usprotivili, tvrdeći da dugovi brodogradilišta Begej prema poveriocima nisu realni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da postoje mogućnosti da proizvodnja bude obnovljena.

Posle odluke o bankrotu uslediće procena vrednosti potraživanja, a zatim i prodaja imovine, kako bi poverioci bili namireni. Privredni sud je u decembra 2012. godine doneo rešenje o otvaranju stečaja na predlog vlasnika zrenjaninskog brodogradilišta, holandska kompanija Merkurijus internešnel.

Pre toga vodjen je postupak likvidacije, ali budući da nije bilo dovoljno sredstava za namirenje likvidacionih poverilaca, predloženo je uvodjenje stečajnog postupka, a sam dužnik je u tu svrhu uplatio i avans.

Vlasnik Begeja je prošle godine tvrdeći da su to preduzeće zadesili brojni poslovni problemi, jer u Evropi više nije bilo potražnje za tankerima koji su gradjeni u Zrenjaninu, najpre odlučio da stalno zaposlene uputi na prinudni odmor, a radnicima na odredjeno vreme uručio otkaze.

U medjuvremenu, svi su ostali bez posla, ali su radnici u nekoliko navrata organizovali proteste ispred fabričke kapije zahtevajući da im se isplate zaostale zarade, ali i da se preispita i ukine rešenje Trgovinskog suda u Zrenjaninu od aprila 2003. godine kojim je holandskoj firmi upisano vlasništvo nad 96,41 odsto akcija Begeja.

Radnici su zahtevali i da se preispitaju sve krivične prijave koje su podneli radi poništenja privatizacije koja po njihovom mišljenju nije uradjena po zakonu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.