Banke sve više pomažu građanima

Izvor: B92, 30.Nov.2011, 05:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke sve više "pomažu" građanima

Beograd -- Za sve kreditne dužnike od 5. decembra trebalo bi da dođu nešto lakši dani - jer na snagu stupa zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Zakon će sve kamate vratiti na iznose, koji su u ugovorima potpisanim pri uzimanju kredita.

Ipak, mnogi se žale da ovih dana primaju pozive od banaka da povoljno reprogramiraju kredite što, kako tvrde, i nije najpovoljnije rešenje.

Tri godine redovno otplaćuje kredit, a kamata raste i kada su ga iz banke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hitno pozvali, tvrdeći da imaju dobre vesti, Vladimir Đumić se obradovao. Ispostavilo se da mu nude četiri modela restrukturiranja kredita za koje je izračunao da mu se manje isplate od onoga što mu garantuje novi Zakon kojim kamate moraju da se vrate na one iz ugovora.

On navodi da mu nijednom prilikom nisu rekli da može da ostane pri prvobitnom ugovoru koji je jako povoljniji u odnosu na sve ono što su mu ponudili.

"Naravno da su oni ostali zatečeni kad sam ih pitao - a šta se dešava sa mojim ugovorom jer je on mnogo povoljniji nego aneksi koje su mi ponudili, i onda su rekli - pa naravno, vi možete ostati pri vašem ugovoru", kaže Đumić.

Sa sličnim problemima susreli su se mnogi koje su banke pozvale da bi ih obavestile o onome što će se sigurno desiti kada od 5. decembra novi zakon počne da važi. Banke mogu da nude i druge opcije, ali je samo jedna obavezna.

"Ako je kamata bila potpisana na pet posto i promenljiva pa je kasnije rasla na 6, 7 posto i u ovom trenutku je recimo osam posto, po novom zakonu mora biti vraćena na pet posto. Tu je i onaj drugi deo - kamate koje su bile definisane kao LIBOR + marža, ta marža mora biti vraćena na početni nivo", kaže Dejan Gavrilović iz udruženja građana Efektiva.

Iako veliki broj ljudi traži pojašnjenje ovog zakona, u NBS o tome danas nisu želeli da govore. Dok detalji svima ne budu jasni, savet iz iskustva Vladimira Đumića samo je jedan - "Ja naravno neću ništa potpisati što savetujem i svim drugim građanima".

A savet treba da zatraže ili od advokata ili od ekonomskih eksperata i pažljivo izračunaju - šta se isplati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.