Banke spremne za prijem zahteva za subvencionisane kredite

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke spremne za prijem zahteva za subvencionisane kredite

BEOGRAD - Banke u Srbiji raspolažu sa dovoljno sredstava da se uključe u novi paket mera Vlade Srbije za odobravanje kredita po subvencionisanim kamatnim stopama, i u narednim nedeljama očekuju se prve realizacije te vrste kredita, rečeno je danas Tanjugu u pojedinim bankama.

"Banka Inteza" se aktivno uključila u vladin program subvencionisanog kreditiranja građana i privrede i posle samo tri meseca funkcionisanja tog programa, realizovala je više od 120 milona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evra kredita, što je gotovo polovina ukupno realizovanih sredstava u čitavom bankarskom sektoru, naveli su u toj banci.

Imajući u vidu dosadašnje trendove realno je očekivati da će interesovanje i u buduće ići uzlaznom putanjom, a "Banka Inteza" raspolaže sa dovoljno sredstava da isprati interesovanje građana i privrede i nastaviće da i u narednom periodu aktivno učestvuje u tom programu, navode u "Intezi".

Član Izvršnog odbora "Prokredit banke" Dejan Janjatović rekao je Tanjugu da je ta banka do sada isplatila oko 1.400 subvencionisanih kredita za održavanje likvidnosti preduzeća i preduzetnika, ali i subvencionisanih potrošačkih kredita za kupovinu novog "punta", domaćih traktora i trajnih potrošnih dobara.

Ukupna vrednost do sada isplaćenih kredita je preko 35,4 miliona evra, od čega preko 30 miliona evra čine subvencionisani krediti kojima smo podržali poslovanje domaćih preduzeća i preduzetnika, rekao je Janjatović.

Prema njegovim rečima, danas se od Ministarstva ekonomije očekuju detalji izmenjenog programa subvencionisanih kredita za održavanje likvidnosti po nominalnoj kamatnoj stopi od tri odsto, kao i subvencionisanih dinarskih kredita.

"Očekujemo zvaničnu informaciju o tome da li će i u kojoj meri subvencionisani krediti za likvidnost biti oslobođeni obavezne rezerve kod Narodne banke Srbije", rekao je Janjatović.

Po dobijanju zvaničnih obaveštenja o detaljima programa, kao i o obaveznoj rezervi, naše stručne službe će detaljno razmotriti predlog Ministarstva ekonomije i u kratkom roku ćemo doneti odluku o načinu na koji će "Prokredit banka" nastaviti pružanje podrške domaćim preduzećima i preduzetnicima, naveo je on.

U "Hipo alpe adrija banci" Tanjugu je rečeno da su danas počeli prijem zahteva za kredite sa subvencionisanim kamatnim stopama iz novog paketa, a prve realizacije tih kredita očekuju se u narednih 10 do 15 dana.

"Hipo alpe adrija banka" do sada je odobrila više od 200 kredita za poboljšanje likvidnosti privrede u iznosu većem od 15 miliona evra, naveli su u toj banci.

Povećani stimulativni paket za privredu iz Plana Vlade Srbije za ekonomsku stabilnost u ukupnoj vrednosti od 180 milijardi dinara sa dvostruko nižim kamatama počeo je da se primenjuje od danas, a osnovni uslov za odobravanje kredita je da preduzeća ne smanjuju broj zaposlenih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Banke spremne za prijem zahteva za subvencionisane kredite

Izvor: EMportal, 18.Maj.2009

Banke u Srbiji raspolažu sa dovoljno sredstava da se uključe u novi paket mera Vlade Srbije za odobravanje kredita po subvencionisanim kamatnim stopama, i u narednim nedeljama očekuju se prve realizacije te vrste kredita.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.