Izvor: Politika, 18.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke proredile kredite

Broj odobrenih zajmova opao za nekoliko procenata.– Sastanak NBS sa četiri najveće banke o olakšavanju uslova za otplatu kredita radnog je karaktera

Građani Srbije su po osnovu bankarskih kredita za deset ovogodišnjih meseci realno povećali zaduženost za 1,6 odsto. Povećani su samo iznosi stambenih i poljoprivrednih zajmova, dok je gotovinskih pozajmica manje za 10,5 odsto, a potrošačkih za oko 24,1 procenat.

Navedeni podaci Kreditnog biroa potvrđuju, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je juče rekao generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić, da je rast zaduženosti vrlo umeren ida je prošlogodišnja kreditna ekspanzija zaustavljena.

Nominalni rast kreditnog zaduženja od početka godine bio je 16,9 odsto. Međutim, od toga treba oduzeti rast kursa evra u prvih deset meseci od 7,3 odsto, kao i inflaciju od osam odsto.

Od početka svetske finansijske krize, prema Dugalićevim rečima,odobravanje kredita je smanjeno, ali ne dramatično.Broj odobrenih kredita opao je za nekoliko procenata i taj umereni pad trebalo bi da bude nastavljen do kraja godine.

Stambeni zajmovi su u prvih deset meseci povećani za 48 odsto, tako da su dostigli 151,5 milijardi dinara. Poljoprivredni krediti su od januara do oktobra povećani za 143 odsto, na 19,1 milijardu dinara, pre svega pod uticajem angažovanja Ministarstva poljoprivrede.

Obim gotovinskih kredita opao je u tom periodu, kako je precizirao, na 114,2 milijarde dinara, a potrošačkih na 18,5 milijardi dinara. Kašnjenje u otplati kredita građana se povećalo sa 1,2 na 1,5 odsto.

Sastanak NBS sa četiri najveće banke u Srbiji o olakšavanju uslova za otplatu kredita bio je radnog karaktera, a centralna banka, kako je rekao,priprema rešenja koja će važiti za sve kada budu formalno doneta. Suština tih mera je, dodao je, da se trenutno olakšaju obaveze koje građani imaju kod banaka, da se mesečne rate malo smanje, kako bi teret bio podnošljiviji.

Generalni sekretar Udruženja je napomenuo da je na Dan štednje u gotovo svim bankama iznos novopoloženih sredstava bio veći od iznosa povučenog novca. On očekuje da će na kraju novembra iznos štednje u našim bankama biti veći nego na početku kampanje štednje.

Dugalić je ocenio da je rast kursa evra posledica smanjenog priliva stranog novca. On je pri tom istakao da banke nemaju nikakav interes da špekulišu kursom i da kurs „skoči” da bi zaradile. Naprotiv, skuplji evro im stvara probleme jer će građani teže otplaćivati kredite. Uz to, banke ne kupuju evre za sebe već za svoje klijente.

Metals banka, u kojoj su bile uvedene privremene mere, rekao je Dugalić „na putu je potpune konsolidacije”, jer je likvidnost normalizovana i sve obaveze plaćene.

B. Dumić

[objavljeno: 19/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.