Izvor: Blic, 30.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke nemaju ni dinare

Banke nemaju ni dinare

BEOGRAD Bankari nisu juče mogli da potvrde za 'Blic' da su obezbeđeni uslovi za isplatu stare devizne štednje u devizama koja startuje u ponedeljak, 3. juna, ali je Savezna vlada preko ministarstva za informisanje obavestila da je 'utvrdila poseban izvor deviznih prihoda, namenjen isključivo za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje'.

'Kako se taj fond bude sukcesivno punio, tako će biti isplaćivana štednja u deviznom obliku', >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << navodi se u saopštenju sa jučerašnje sednice vlade.

Pojedine banke, poput 'Slavija'banke i nekih fililala 'Beobanke', danima nemaju ni dinare za isplatu svojih štediša i sasvim je izvesno da će onima koji čekaju devize trebati mnogo strpljenja da dođu do svog novca.

Iako su zvaničnici NBJ potvrdili da neće biti pomeranja rokova za deviznu isplatu stare štednje još nisu precizirani uslovi prema kojima će se isplaćivati ovodogišnja rata od 150 maraka po štednom ulogu. Prema nezvaničnim informacijama iz bankarskih krugova postoje predlozi da se ona isplaćuje u devizama u nekoliko delova do kraja godine. Čak se predlaže mogućnost da se pogazi obećanje da će sve štediše imati priliku da budu isplaćene u devizama i da im se veći deo isplati u dinarima. Najavljeno je i da će štedišama biti ponuđeni zlatnici u vrednosti od 150 maraka u zamenu za devize, ali još nisu razjašnjeni detalji vezani za ovaj način isplate.

Štediše 'Dafiment' banke sasvim sigurno neće moći od iduće nedelje da podižu svoju ratu jer je Privredni sud u Beogradu predložio vladi da se, 'zbog nedostatka originalnih dokumenata, produži rok za okončanje postupka likvidacije, a samim tim i rok za početak isplate devizne štednje štedišama 'Dafiment banke' do okončanja tog postupka', navodi se u saopštenju sa sednice ove vlade..

Čak i da se to uskoro dogodi oni će sačekati da stanu u red za isplatu, jer svako od njih treba da dobije sudsko rešenje o svojim potraživanjima kao i da se odredi banka koja bi servisirala dugove 'Dafiment banke'. M.V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.