Banke i fondovi pozajmili Srpskoj još 130 miliona KM

Izvor: Capital.ba, 06.Sep.2023, 12:44

Banke i fondovi pozajmili Srpskoj još 130 miliona KM

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske prodala je danas za samo nekoliko sati sve obveznice iz 62. emisije i tako građene Republike Srpske i budžet zadužila za novih 130 miliona maraka. Foto: Capital.ba Da je vlast htjela, mogla se zadužiti i više jer je vrijednost ukupno pristiglih ponuda bila 143,17 miliona maraka. U izvještaju o rezultatima aukcije se navodi da je uspješnost emisije 100 odsto, da je prodato 130.000 obveznica po cijeni od 1.000 maraka te da efektivna kamatna stopa iznosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << šest odsto. U narednih pet godina, uz kamatu isplaćivaće se i 20 odsto glavnice. Prema amortizacionom planu, do 8. septemra 2028. godine, Republika Srpska će po osnovu ove emisije vratiti 153,4 miliona maraka, što znači da je samo kamata 23,4 miliona KM. Zbirno, Republika Srpska je do sada emitovala devedeset emisija obveznica. Ukupno je 61 emisija emitovana javnom ponudom, a vlast je tako građane i budžet zadužila za preko 3,5 milijarde maraka. Takođe, deset emisija je iskorišteno za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje, dvije emisije za plaćanje obaveza prema dobavljačima, jedna za plaćanje izgubljenih sudskih presuda. Šesnaest emisija emitovano je kako bi se platila ratna šteta. Kada je ova godina u pitanju, Srpska je na berzi 13 puta pozajmljivala novac i povukla 685 miliona KM. CAPITAL: D. Tovilović Чланак Banke i fondovi pozajmili Srpskoj još 130 miliona KM се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Višković brzinom pravda izbjegavanje tendera od 82 miliona KM

Izvor: Capital.ba, 07.Sep.2023, 10:47

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković kazao je da za tender nije bilo vremena, pa je posao od 82 miliona maraka za gradnju postrojenja za separaciju uglja u Gacku, pregovaračkim postupkom dat firmi “Termograding”. Foto: Capital On navodi da je Elektroprivreda Republike Srpske...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.