Izvor: Blic, 27.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke će juriti klijente

Banke će juriti klijente

BEOGRAD - Trend pada kamata na kredite koje banke nude svojim klijentima, prema mišljenju Boška Živkovića, pomoćnika ministra za privatizaciju u Vladi Srbije i jednog od najboljih poznavalaca monetarnih prilika kod nas, i dalje će se nastaviti. Kako Živković u izjavi za 'Blic' ističe, ta tendencija najočiglednija će biti u smanjenju razlike između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa.

- Mislim da će se od jeseni među bankama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << povesti oštra konkurencija za pridobijanje što većeg broja klijenata. Međutim, za razliku od prethodnog perioda, kada su banke razvoj svojih usluga podređivale isključivo preduzećima, ovog puta one će se okrenuti sektoru stanovništva, jer će naplata od njih biti mnogo sigurnija - ističe Živković. Prema njegovim rečima, borbu za pridobijanje klijenata domaći bankari će voditi kroz ponudu sve raznovrsijih usluga građanima.

- Osim platnih kartica i stimulisanja bezgotovinskog plaćanja, očekujem da banke posebnu pažnju usmere na kredite i posebne, namene vrste štednje. Svakako najzanimljiviji će biti stambeni krediti, čija institucionalna potpora treba da bude završena ove jeseni, ali tu su i različite vrste namenskih štednji poput odvajanja za privatne penzijske fondove. Mislim da će biti zanimljivi i investicioni fondovi čiji je zadatak da prikupljaju tzv. kapilarnu, malu štednju i plasiraju je u različite investicije. Oni će nositi veći rizik, ali zato će i dobit koju donose biti mnogo veća od kamata koje trenutno banke odobravaju za deponovanje novca kod nih - kaže Boško Živković.

P.R.

Važeće kamate za potrošačke kredite

Banka

Kamate za usluge građanima

Komercijalna banka 7,9 odsto godišnje

Nacionalna štedionica 1,50 odsto mesečno

Rajfajzen banka od 8 do 10 odsto godišnje

Socijete Ženeral banka do 12 odsto godišnje

Jubanka od 1do 1,7 odsto mesečno

Novosadska banka od 2,10 do 4 odsto mesečno

Vojvođanska banka od 2,20 do 4 odsto mesečno

Delta banka od 2,25 do3,50 odsto mesečno

Izvor: Narodna banka Jugoslavije, jul 2002.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.