Bankarska kriza? Kakva bankarska kriza?

Izvor: B92, 16.Apr.2023, 16:53

"Bankarska kriza? Kakva bankarska kriza?"

Profiti banaka su impresionirali investitore.

"Bankarska kriza? Kakva bankarska kriza?" – To je bila poruka koju su preneli neki od najvećih američkih kreditora dok su razgovarali o učinku tokom jednog od najizazovnijih perioda za američku bankarsku industriju od finansijske krize 2008. godine, prenosi Investitor.

JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup i PNC su prijavili porast prihoda i profita u prvom tromesečju, čak i nakon spasavanja dve regionalne banke, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a panika se proširila finansijskim sistemom u martu. Njihovi najviši rukovodioci ponudili su višestruka uveravanja da je najgore prošlo.

"Imali smo težak period u martu, ali stvari su sada bolje", rekao je novinarima finansijski direktor JPMorgana Džeremi Barnum.

Njegov šef, izvršni direktor Džejmi Dajmon, rekao je da ste "već videli da su se stvari prilično smirile". Izvršna direktorka Citigroup-a, Džejn Frejzer, dodala je: "Naš bankarski sistem u celini je vrlo jak".

Dajmon je, kao i uvek, bio najsmjeliji među rukovodiocima banaka koji su se u petak sastali s analitičarima Wall Street-a, u jednom trenutku odgovarajući na pitanje o "kreditnoj krizi" s kojom se sistem suočava nakon kolapsa tri američke banke prošlog meseca.

"Da sam na vašem mestu, ne bih koristio reč 'kreditna kriza'", rekao je Dajmon. "Očigledno je da će doći do malog zatezanja. I većina toga će se odnositi na određene stvari s nekretninama".

Neki analitičari koji prate industriju su se saglasili. Analitičar Wells Farga Majk Majo napisao je u belešci u petak da "nema dokaza o bankarskoj krizi osim da se čini da je JPM bio "luka u oluji'". UBS je svoju belešku o rezultatima banke naslovio na sledeći način: "Kakva kriza? Bankarska industrija je fleksibilna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.