Bankari „skinuli kajmak

Izvor: S media, 07.Nov.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankari „skinuli kajmak"

Klijenti tokom Nedelje štednje položili više od 120 miliona evra ušteđevine na račune banaka, ukupan iznos štednje u Srbiji dostigao 5,4 milijarde evra.

Tokom Nedelje štednje, koja se zvanično završava danas, građani će na bankovne račune položiti ušteđevine u ukupnoj vrednosti preko 120 miliona evra, saznaje Pres! U Narodnoj banci Srbije saopštili su da je samo za prva četiri dana ove akcije, do četvrtka, u bankama položeno oko 85 miliona evra na štednju. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Bankari kažu da su veoma zadovoljni odzivom građana na promotivne ponude za oročenje novca.

Prema zvaničnim podacima, od početka godine štednja je porasla za skoro 600 miliona evra i u ovom trenutku dostigla iznos od, ukupno, 5,4 milijarde evra! Procena NBS-a je da će u toku ove godine građani ukupno položiti oko 700 miliona evra na štednju.



Dnevno 2,8 miliona


- Prosečni dnevni rast položenih depozita u ovoj godini iznosi oko 2,8 miliona evra. Samo za prva tri dana u Nedelji štednje položeno je oko 43 miliona evra, a četvrtog dana još oko 41 milion. Očekujemo da će do kraja 2009. godine štednja iznositi više od 5,5 milijardi evra - naglašavaju u Centralnoj banci.

Bankari ističu da je tokom Nedelje štednje povećano interesovanje građana za polaganje depozita. Kao i svake godine, banke i u ovoj Nedelji štednje imaju specijalne ponude - kamate koje se dobijaju unapred, duple kamate, stepenastu štednju, licitiranje kamatnih stopa, ali i primamljive nagrade. Visina kamatne stope prilagođena je vrsti štednje i periodu oročenja, a kreće se od 5,5 do čak 16 odsto.

Banka Inteza pripremila je promotivnu akciju „Festival štednje", u okviru koje klijentima nudi svoje štedne proizvode pod posebno stimulativnim uslovima. Svi građani koji su u periodu od 31. oktobra do 7. novembra položili deviznu štednju u Intezi imali su priliku da za štedne uloge, oročene do kraja godine, dobiju i stimulativnu kamatu od 7,5 odsto na godišnjem nivou. Takođe, klijentima su dostupne i posebne povoljnosti u okviru „Inteze uno", štednje u evrima sa direktnom garancijom jedne od najsnažnijih bankarskih grupacija na svetu - Inteze Sanpaolo.



Banke zadovoljne


- Ukoliko građani u periodu od 1. do 30. novembra oroče na 12 meseci više od 500 evra, uz dodatnu sigurnost grupacije, dobiće i atraktivnu kamatnu stopu od 5,5 odsto na godišnjem nivou - kažu u Intezi, i dodaju da se, za nepunih nedelju dana, u ovu banku slilo oko 30 miliona evra štednje.

Značajno interesovanje građana zabeležila je i Sosijete ženeral banka, u kojoj je tokom Nedelje štednje otvarano i do 200 štednih računa na dan. Slično je i u Unikredit banci koja je klijentima ponudila „duplu štednju", tako da se kamata koja je podignuta unapred takođe može oročiti. U banci Hipo-Alpe Adrija ističu da je porast štednih uloga, prvih nekoliko dana premašio zacrtane planove banke, i da će Nedelja štednje biti produžena do kraja novembra.

a2

Ukupan iznos devizne štednje

Period Iznos

decembar 2007. 4,9

septembar 2008. 5,7

decembar 2008. 4,8

novembar 2009. 5,4

*u milijardama evra

Saradnik Instituta za istraživanje tržišta Saša Đogović kaže da je posle kriznog perioda i povlačenja oko milijarde evra iz banaka krajem 2008. godine, došlo do smirivanja situacije.

- Građani postepeno vraćaju štednju u banke, a najveći intenzitet je svakako tokom Nedelje štednje, zbog stimulativnih kamata. Verujem da će, do kraja godine, štednja nastaviti rast - naglašava Đogović.

S njim se slaže i ekonomista Goran Nikolić, koji ističe da je rastu štednje doprinela garancija države na štedne uloge, i mere NBS za očuvanje stabilnosti banaka.

U „slamarici" tri milijarde!

Iako je nemoguće utvrditi tačan iznos, stručnjaci procenjuju da građani Srbije „u slamaricama" kriju još oko tri milijarde evra. Kako bi građane ubedili da im taj novac povere, bankari objašnjavaju čemu služi štednja.

- Veća štednja znači stabilniji kurs dinara, jače devizne rezerve i veći potencijal banaka da ulažu u privredu. Samo tako će i životni standard građana biti bolji. S druge strane, novac skriven ispod jastuka je „mrtav novac", od koga nema koristi ni sam vlasnik. Upravo zbog toga treba što više edukovati građane i približiti im značaj štednje - tvrdi sagovornik Preša.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.