Bankari na sigurnom

Izvor: Politika, 15.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankari na sigurnom

Svetska kriza nije uzdrmala radna mesta oko 44.500 zaposlenih u bankama i osiguravajućim kućama u Srbiji

Od početka svetske finansijske krize, banke i osiguravajuće kompanije širom sveta otpustile su oko 200.000 zaposlenih i pretrpele gubitke veće od 970 milijardi dolara. Centrale pojedinih banaka koje imaju ispostave u Srbiji već su sačinile spisak mera za kresanje troškova u zemljama gde posao više ne cveta kao ranije, a one uključuju i otpuštanje zaposlenih. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

U finansijskom sektoru Srbije zaposleno je oko 44.500 ljudi, a iz domaćih banaka i osiguravajućih kuća im poručuju da nema razloga za paniku.

– Posledice svetske krize, koja nije više samo finansijska, već se osećaju i u bankarsko-finansijskom sektoru Srbije koji je, inače, najrazvijeniji deo nacionalne privrede – kaže dr Branko Živanović, vanredni profesor Beogradske bankarske akademije. – U 35 domaćih banaka, sa više od 2.600 poslovnih jedinica, zaposleno je više od 32.000 radnika. Zbog pada privredne aktivnosti i povećanja nelikvidnosti, kreditna moć stanovništva i kreditna aktivnost banaka biće bitno smanjena. Ipak, ne treba očekivati velika otpuštanja, jer nacionalni bankarski sistem je stabilan i ne pati od rizičnih plasmana, a pod strogom je kontrolom Narodne banke Srbije.

Doduše, samo bankarski sektor Velike Britanije je najavio da je radno mesto 350.000 bankarskih službenika pod znakom pitanja, podseća naš sagovornik. Ako svetska kriza ne počne da jenjava, radna mesta u finansijskom sektoru u Srbiji mogu biti dovedena u pitanje, ali sigurno ne u prvoj polovini poslovne godine i ne u velikom obimu – tvrdi Živanović.

Svođenje broja zaposlenih na neophodan broj je uobičajeno u svakoj kompaniji, što važi i za banke. Manje je kreditno sposobnih klijenata i u našoj zemlji, a i banke se sve više okreću modernoj elektronskoj ponudi usluga. Uskoro će mnogo toga moći da se obavi posredstvom kompjutera i bankomata, pa bi prvi na udaru mogli da se nađu šalterski službenici.

Iz najvećih srpskih banaka saopštavaju da ne planiraju otpuštanja, a neke čak računaju i sa novim zapošljavanjem.

Tako u Hipo Alpe-Adrija banci kažu da će i tokom 2009. nastaviti širenje mreže i uvećati broj zaposlenih. Dosadašnji efekti krize na tržištu Srbije, kažu, ne nameću planiranje smanjenja broja zaposlenih.

U Unikredit banci ne nameravaju da u toku ove godine znatno povećaju broj zaposlenih, osim u delu prodaje. Rajfajzen banka će zadržati sadašnji broj filijala i 2.211 zaposlenih, koliko ih je bilo i na kraju 2008. Erste banka takođe, kako tvrde iz njene službe za odnose sa javnošću, ne namerava da sužava mrežu, niti da otpušta zaposlene. Od početka januara broj zaposlenih se povećao za osam ljudi, a uskoro počinju sa radom filijale u Požarevcu, Kruševcu, Jagodini i Novom Pazaru.

I u osiguravajućim kućama prate dešavanja na tržištu osiguranja, pa će, kažu, u zavisnosti od rezultata poslovanja preduzimati mere za očuvanje radnih mesta.

Najveća kompanija „Dunav”, sa oko 2.500 zaposlenih, za sada ne planira otpuštanja. Kako je istakla Mila Jezdimirović, v. d. generalnog direktora, biće potrebno mnogo znanja kako bi se u što manjoj meri osetile sve nadolazeće opasnosti na tržištu, pa se već preduzimaju mere racionalizacije.

Sudeći po tvrdnji iz Hipo lizinga i Hipo renta, gde do sada nije bilo otpuštanja niti to planiraju, za sada i na tržištu lizing usluga poslovanje dobro ide..

Biserka Dumić

----------------------------------------------------------

Brokerima se loše piše

Kada je reč o tržištu kapitala, do poslednjeg dana februara zatvoreni su „PS broker”, „Atlas broker” i „Jubmes broker”. Ostale su 84 brokerske kuće koje formalno rade, a prema nekim procenama, do kraja godine taj broj bi mogao da se prepolovi. U Komisiji za hartije od vrednosti ne mogu da daju prognoze dok ne dobiju izveštaj o poslovanju. Ali, dodaju, sigurno je da će neke prestati da rade.

[objavljeno: 16/03/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Politika: Bankari na sigurnom

Izvor: B92, 16.Mar.2009, 04:37

Beograd -- Svetska finansijska kriza nije uzdrmala radna mesta oko 44.500 zaposlenih u bankama i osiguravajućim kućama u Srbiji, piše Politika... Od početka krize banke i osiguravajuće kompanije širom sveta otpustile oko 200.000 zaposlenih i pretrpele gubitke veće od 970 milijardi dolara. Centrale...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.