Bankari na ceni

Izvor: Politika, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankari na ceni

Tražena zanimanja su i zavarivači, veterinari, geolozi, metalurzi, negovateljice, vatrogasci, tapetari...

Na kraju još jedne školske godine i pred izborom buduće srednje škole ili fakulteta đaci su u velikim nedoumicama – kuda dalje. U takvim situacijama obično prevladaju manje važni razlozi, najčešće gde se nalazi škola ili fakultet ili u koju se školu "društvo" upisuje. Psiholozi zato imaju pune ruke posla, savetujući đake, isto koliko i roditelje, koja se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zanimanja sada traže, a još više "šta će dete kada završi sve škole".

Poljoprivredna i šumarska struka, veterinari, geolozi, metalurzi, hemijski stručnjaci, tekstilni tehničari, arheolozi, etnolozi, u Beogradu se, recimo, gotovo uopšte ne traže. I rudarski inženjeri, ukoliko ne žele da se zaposle u "Kolubari" i žive u Lazarevcu ili da putuju, teško će pronaći posao.

– Zavarivači sa atestom, mesari, pekari, barmeni, grafičari, negovateljice, vatrogasci, tapetari, automehaničari, laboranti, računovođe, knjigovođe, kao i 17 novih bankarskih profila od kojih se neki već izučavaju u našim srednjim školama, veoma su traženi. Oni koji bi upisali fakultet valjalo bi da se opredeljuju za poslove građevinskog i mašinskog inženjera, farmaceuta, programera, profesora muzičkog i matematike, oftalmologa, prevodioca engleskog i nemačkog jezika – kaže Dragica Ivanović, načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju u beogradskoj filijali Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) i savetuje:

– Oni koji ne razmišljaju da nastave školovanje ne bi smeli da se upisuju u gimnazije jer "maturant gimnazije" uopšte nije zanimanje, a takvih je na birou samo u Beogradu nekoliko hiljada.

Dragan Đukić, direktor Sektora za zapošljavanje NSZ, podseća da je Stipe Šuvar svojevremeno probao sa usmerenim srednjoškolskim obrazovanjem, pa smo kao u Kanadi imali i rendžere.

– Šta je sa njima bilo ne znam pouzdano, ali hajde da vidimo šta će sutra biti sa sada toliko traženim bankarskim službenicima kada se tržište bude zasitilo. Da li je lakše uvoditi nove bankarske profile ili ekonomskim tehničarima i gimnazijalcima omogućiti da se u poslednjoj godini školovanja specijalizuju. Inostrane banke nametnule su nam da bankarske službenike ovde školujemo čak četiri godine što se u njihovim zemljama radi za svega šest meseci. Ali kada dođe do ukrupnjavanja banaka i velike progutaju male, ko će tražiti te ljude – pita se Đukić.

S. Bogdanović

[objavljeno: 22.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.