CG: Bankama treba dokapitalizacija

Izvor: B92, Tanjug, 20.Mar.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Bankama treba dokapitalizacija

Podgorica -- Viceguverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Velibor Milošević kaže da su crnogorske banke "potkapitalizovane" i da im je hitno potrebna dokapitalizacija.

"Preliminarni rezultati takozvane dijagnostičke kontrole CBCG pokazali su da je bankarski sistem potkapitalizovan, odnosno da postojeći nivo kapitala nije adekvatan nivou rizika koji je preuzeo bankarski sektor", rekao je Milošević.

On je najavio da će Centralna banka "insistirati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na evidentno potrebnoj dokapitalizaciji banaka, kao poslednjeg štita odbrane banaka od svih potencijalnih rizika", jer su "domaćim bankama potrebne desetine miliona evra svežeg kapitala kako bi održale finansijsku stabilnost".

Milošević je kazao da je kriza poverenja u bankarski sistem zaustavljena u junu 2009. godine i da nije povučen ogroman iznos novca iz banaka kao što se spekulisalo u javnosti.

Suma povučenog novca nije prešla više od 220 do 250 miliona, što je značajno manje kada gledamo komparaciju zemalja u regionu, pa i šire, rekao je glavni kontrolor crnogorskih banaka i dodao da je stanje u bankarskom sektoru "ipak stabilno, bez obzira na iskazane gubitke u poslovanju četiri velike banke".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Viceguverner CBCG-a: Bankama potrebna dokapitalizacija

Izvor: EMportal, 19.Mar.2010, 11:33

Viceguverner Centralne banke Crne Gore Velibor Milošević izjavio da je kontrola CBCG-a pokazala da su crnogorske banke potkapitalizovane i da im je hitno ptrebna dokapitalizacija.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.