Bankama preti propast zbog lažnih vesti: Moramo brže da reagujemo

Izvor: B92, 19.Jul.2023, 14:11

Bankama preti propast zbog "lažnih vesti": "Moramo brže da reagujemo"

Panika štediša može da ugrozi stabilnost banke, a strah mogu da podstaknu i lažne vesti sa društvenih mreža, upozorio je predsednik Bundebanke Joahim Nagel.

Nagel je izdanjima Redakcijske mreže Nemačke od srede rekao da bankama predlaže pažljiv nadzor nad mrežama, za rano uočavanje rizika paničnog juriša štediša po svoje depozite.

Banke koje se suoče sa panikom klijenata koji prepadnuti zbog stvarne ili izmišljenje pretnje gubitka deponovanog novca odjednom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojure da taj novac povuku lako mogu da ulete u nelikvidnost, prenosi dpa.

Nagel je ukazao na skorašnji kolaps banke Silicijumske doline (Silicone Valley) i ocenio da je reakcija na vesti koje su buknule na društvenim mrežama bila prespora.

On je istovremeno postavio pitanje mogu li i lažne vesti da podstaknu juriš klijenata na šaltere i bankomate.

U Južnoj Koreji, radna grupa organa za nadzor bankarskog sektora je počela sistematski da prati društvene mreže, nastojeći da moguće pretnje uoči u početnoj fazi, rekao je Nagel.

"O tome treba da razmišljamo i u Evropi. Nema vremena za opuštanje i moramo pažljivo da utvrdimo i pokrijemo slepe tačke u nadzoru," dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Guverner Bundesbanke: Lažne vesti mogu pokrenuti masovno podizanje novca iz banaka

Izvor: Blic, 19.Jul.2023

“Fake news” (lažne vesti) na društvenim mrežama mogle bi biti okidač za masovno podizanje štednje iz banaka, upozorio je Joakim Nagel, guverner nemačke centralne banke, založivši se za praćenje objava.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.