Banka Slovenije osnovala fond za spašavanje banaka

Izvor: GdeInvestirati.com, 06.Apr.2015, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banka Slovenije osnovala fond za spašavanje banaka

LJUBLJANA - Slovenska centralna banka, Banka Slovenije osnovala je fond za spašavanje banaka koji će raditi do decembra 2024. godine, navode slovenski mediji.

Banka Slovenije osnovala je fond za spašavanje banaka, javlja Delo. Osnivački kapital iznosi 191 mil. evra, koji su uplatile banke i štedionice.

Ciljan nivo novca u fondu, koji predstavlja imovinu banaka i kojom odvojeno od druge imovine upravlja Banka Slovenije, iznosi 2,3 posto svih garantovanih >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << depozita u svim bankama u Sloveniji ili oko 345 miliona evra. Do sada, banke su uplatile 1,3 posto svote svih garantovanih depozita, objavila je Centralna banka.

U fond su novac uplatile sve slovenske banke, osim Probanke, Factor banke, SID banke i filijala banaka iz EU. Sve banke, koje su obavezane na saradnju, moraju biti u mogućnosti u svakom trenutku osigurati novac u iznosu od jedan posto od svih zajamčenih uloga ili oko 150 milijona evra. Zbog toga, od 31. marta moraju formirati likvidna sredstva. Fond će raditi do decembra 2024.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.