Banka Engelske nije izmenila postojeće kamatne stope

Izvor: B92, 14.Dec.2023, 16:55

Banka Engelske nije izmenila postojeće kamatne stope

Banka Engleske ostavila je referentu kamatnu stopu nepromenjenom na 5,25 procenata.

Troškovi zaduživanja ostali su na najvišem nivou u poslednjih 15 godina, dok kreatori politike pokušavaju da istisnu inflaciju iz privrede. Zadržavanje stopa na trenutnom nivou bilo je očekivano.

Što se tiče troškova života, Banka Engleske predviđa da se očekuje da će inflacija ostati blizu trenutne stope od 4,6 procenata na početku godine, ali očekuje da će inflacija cena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usluga privremeno porasti u januaru, prenosi Guardian.

Od devetoro članova Odbora za monetarnu politiku britanske centralne banke, šestoro je bilo protiv novog povećanja kamatnih stopa, odnosno za mirovanje, a troje je glasalo "za". To je isti ishod glasanja kao i na prošlom zasedanju Odbora, a stopa je nepromenjena od avgusta.

Investitori su u četvtak bili ohtrabreni odlukom američkog Feda da zadrži kamatne stope na sadašnjem nivou, kao i da pošalje jasan signal tržištima da se u idućoj godini očekuje snižavanje kamatnih stopa, verovatno već od marta, jer se inflacija smanjuje brže nego što se očekivalo.

Banka Engleske i dalje je veoma zabrinuta zbog inflacije, koja je više nego duplo veća od ciljane, ali ipak značajno niža nego u oktobru prošle godine kada je dostigla 11,1 odsto, što je bilo najviše u poslednjih 41 godinu i više nego u ostalim zemljama G7.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.